LGBT’ler İsa Şahmarlı için sokağa çıktı

Karşılaştığı baskılar yüzünden kendisi gökkuşağı bayrağına asarak yaşamına son veren Azerbaycanlı LGBT eylemcisi İsa için dört ilde eylem vardı. Eylemlerde LGBT’lere yönelik baskılar protesto edildi, ayrımcılığa karşı mücadele etme ve örgütlenme gerektiği vurgulandı.

Tunca Özlen - soL

20 yaşındaki LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) eylemcisi İsa Şahmarlı, geçtiğimiz Çarşamba günü kendisini gökkuşağı bayrağıyla asarak intihar etti. Azerbaycan’da faaliyet gösteren Azad LGBT üyesi olan Şahmarlı, Bakü’de çalıştığı ofiste arkadaşları tarafından ölü bulundu. Şahmarlı, ilk yardım ekiplerinin müdahalesine rağmen kurtarılamadı.

Genç aktivist, intiharından önce kendisi ile yapılan röportajda, "Ümit ediyorum ve bir gün göreceğim ki Bakü’nün gökyüzünde LGBT bayrakları dalgalanacak. Esas görmek istediğim şey de eşcinsel bir çiftin el ele Bakü’de rahat rahat gezebilmesi” sözleriyle özlemini ifade etmişti. Şahmarlı, aile baskısının pek çok LGBT genci intihara sürüklediğini belirtmişti.

'Bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar güçlü değil'
Karşılaştığı baskılara dayanamayarak intihara sürüklenen İsa Şahmarlı, arkasında bıraktığı veda notunda şu ifadelere yer verdi:

“Gidiyorum. Herkes hakkını helal etsin. Bu ülke, bu dünya bana göre değil... Mutlu olmak için gidiyorum... Anneme de onu çok sevdiğimi söyleyin. Hepiniz ölümümde günahkârsınız. Bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar güçlü değil. Elveda.”

Cenazesini toprağa vermek için doğduğu köye giden arkadaşlarının bazı köylüler tarafından taşlandığı öğrenildi.

İsa Şahmarlı'nın öldüğü gün olan 22 Ocak Azerbaycanlı LGBT eylemcileri tarafından “Onur Günü” ilan edildi.

Dört ilde eylem vardı
İsa Şahmarlı’yı anmak ve LGBT’lere yönelik ayrımcılığı protesto etmek için ilk eylem Gaziantep’te düzenlendi. ZeugMadi’nin çağrısıyla yapılan eyleme LGBT eylemcilerinin yanı sıra kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler de destek verdi. Eylemde İsa için mumlar yakıldı Azerbaycan’da eşcinselleri simgelemek için kullanılan “mavi” sözüne ithafen yakalara mavi kurdeleler takıldı.

İstanbul’da Hevi LGBT’nin çağrısıyla Galatasaray Lisesi önünde toplanan eylemciler, İsa’nın anısına mumlar yakarak adını yaşatma sözü verdiler. Basın açıklamasında aynı zamanda Eğitim-Sen’in Batman’da düzenlediği ayrımcılık karşıtı paneli hedef alan gerici basının tutumu da protesto edildi.

Ankara’daki eylemin adresi ise Yüksel Caddesi’nde yer alan İnsan Hakları Anıtı oldu. Yağmur altında gökkuşağı bayrakları ile bir araya gelen LGBT eylemcileri, sık sık “Susma haykır eşcinseller vardır”, “İsa ölmedi kavgamızda yaşıyor”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganlarını attı.

Kaos GL, Pembe Hayat, T-Der ve Gökkuşağının Kızılı adına okunan basın açıklamasında LGBT’lerin kapitalist-heteroseksist sistem tarafından yok sayıldığı, iktidar eliyle eğitim ve istihdam süreçlerinden dışlandıkları, örgütlenmelerinin engellendiği, geleceklerinin ellerinden alınarak ölüme sürüklendikleri vurgulandı. Basın açıklaması, “Direneceğiz, dünya bütün renklerini kabul edene dek!” sözleriyle son buldu.

İsa’yı anmak için son eylem Mersin’de yapıldı. Mersin 7 Renk grubunun çağrısı ile buluşan eylemciler, LGBT’leri hedef alan ayrımcılığı ve şiddeti protesto etti.

Ankara'daki eylemden bir kare

İstanbul'daki eylemden bir kare

Antep'teki eylemden bir kare