Lagendijk'ten AKP'ye övgü

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Lagendijk, AB-Türkiye ilişkisinin zarar görmesinin, Türkiye’nin bölgede oynadığı aktif dış politikaya da zarar vereceğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Ergenekon davasının "hukukun daha önce dokunamadıklarına dokunması açısından önemli olduğunu" söyledi.

New York'ta Columbia Üniversitesi tarafından düzenlenen "Demokrasi, İslam ve Laiklik: Türkiye Karşılaştırmalı Perspektifte" konulu oturuma katılan Lajendijk, Türkiye'nin bölgesinde daha aktif dış politika izlemesinin faydalı olduğunu ifade ederek, "Ancak bu, AB'ye üyelik için gerekli reform çalışmalarını askıya almayı gerektirmez. AB-Türkiye ilişkisi zarar görürse, bu Türkiye'nin bölgesinde oynadığı aktif dış politikaya da zarar verir" dedi.

Lagendijk, "yerel seçimlerden sonra Türkiye'de reform çalışmalarının hızlanacağını umduğunu" belirtti. Deniz Baykal'ın "reformlar" konusundaki tavrını eleştiren Lagendijk, "CHP hem Batılılaşmadan söz ediyor hem de bu yolda atılan olumlu adımlardan rahatsızlık duyuyor. Bu anlaşılır bir tutum değil" dedi. Lagendijk "AKP'nin Türkiye'yi İslamlaştırdığı" yönündeki eleştirilere, "Erdoğan hükümetinin icraatlarına baktığımızda Türkiye'yi İslami bir çizgiye değil, AB'ye yakınlaştırdığını görüyoruz" sözleriyle yanıt verdi. Lagendijk ayrıca hiçbir siyasi partinin AKP kadar Türkiye'yi Avrupa'ya yaklaştırmadığını ifade etti.

Lagendijk, Ergekon davasının da Türkiye'de hukukun üstünlüğü açısından önemli olduğunu savunarak, bu davanın "ilk defa hukukun daha önce dokunamadıklarına dokunması açısından önemli olduğunu" söyledi.

İki gün süren konferansta Lagendijk'la birlikte aynı oturuma New School öğretim üyesi Andrew Arato, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve AKP'nin anayasasını hazırlayan ekipte yer alan Ergun Özbudun ve Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Alfred Stephan ile yine aynı üniversiteden oturumu yöneten Karen Barkey katıldı.

Ergun Özbudun da yaptığı konuşmada Anayasa'yı değiştirmenin yalnızca AKP tarafından yapılmasının mümkün olmadığını ve CHP ile işbirliğinin gerekli olduğunu dile getirdi. Özbudun, ayrıca yeni Anayasa çalışmalarının önündeki engeli de "Kemalizm taraftarları" olarak gösterirken, "halkçılık ve milliyetçilik" anlayışının bunda etkili olduğunu söyledi.