"Lagendijk sahipsiz değil"

Türkiye'den ayrılmadan önce 'bu ülkeden gidince sonum ne olacak bilmiyorum' diyen Lagendijk'e Sabancı Üniversitesi sahip çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye-AB Karma Parlamentosu Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk Temmuz 2009'dan itibaren Sabancı Üniversitesi'nde ders vermeye hazırlanıyor. Böylece bir süredir "Türkiye'den gittikten sonra sonum ne olacak bilmiyorum" şeklinde dert yanan Lagendijk'in kaygısı da giderilmiş oldu.

2004'den bu yana Türkiye-AB Karma Parlamentosu Komisyonu Eş Başkanlığı görevini sürdüren Lagendijk, daha önce Haziran 2009'da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılmayacağını açıklamıştı. Türk gazetecisi Nevin Sungur ile evli Lagendijk bu tarihten siyasi kariyerine son vereceğini açıklarken, Lagendijk'in Temmuz 2009'dan itibaren Sabancı Üniversitesi'nde ders vermeye başlayacağı ifade edildi. Lagendijk ayrıca Sabancı Üniversitesi'ne bağlı İstanbul Politikalar Merkezi adlı kuruluşda da "kıdemli danışman" olarak görev yapacak.

Hollanda YeşilSol partisinden Avrupa Parlamentosu üyesi olan Joost Lagendijk AP Dış İlişkiler Komitesi üyesi ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eşbaşkanı olarak görev yapıyor. Lagendijk AKP'nin Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası sürerken, ortaya koyduğu AKP partizanlığı ile dikkat çekmişti.

Soros destekli merkez
Özel üniversiteler arasında Sabancı Üniversitesi'nin ismi son yıllarda öne çıkarken, İstanbul Politikalar Merkezi de üniversitenin bir "think thank" kuruluşu olarak çalışıyor. Merkez'in yöneticiliğini Boğaziçi Üniversitesi eski rektörlerinden Üstün Ergüder yürütüyor. Soros'un Açık Toplum Enstitüsü ile de işbirliği içersinde etkinlikler yapan Merkez, son yıllarda bu merkeze bağlı Eğitim Reformu Girişimi adlı oluşumlada eğitim alanında belirleyici rol oynuyor.