Lagendijk: AKP 3 sonuç çıkarmalı

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki kararına ilişkin Türkiye’nin demokratikleşme açısından önemli bir adım attığını belirterek ''AKP bu karardan sonuç çıkarmalı'' dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Lagendijk, kayınpederi Nusret Sungur'un Yalova'daki evinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, AKP'nin kapatılmamasını, ''çok rahatlatan bir gelişme'' olarak değerlendirdi.

Lagendijk kararla ilgili AKP'nin bundan sonra dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çekerek ''Bu kararın, Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından çok olumlu bir karar olduğunu düşünüyorum. Zira şu anda iktidarda bulunan bir partinin kapatılması çok da demokratik bir karar olmayacaktı. Hem kendi açımdan hem de Türkiye-AB ilişkileri açısından rahatlatıcı bir karar" dedi.

"AKP bundan sonra kendine 3 sonuç çıkarmalı"
Lagendijk, "AKP bundan sonraki meselelerle ilgili AK Parti'nin 3 sonuç çıkarması gerektiğini düşünüyorum. İlk olarak yeni bir anayasanın hazırlanması gerektiğini anlaması lazım.Yine AB reform sürecine devam etmesi gerekiyor. Diğer bir konu ve bence en önemlisi ise Türkiye'de laiklik konusunda hassasiyeti olanların bu hassasiyetlerini daha fazla dikkate almaları gerekiyor'' dedi.

Lagendijk, Anayasa Mahkemesi'nin kararının AB süreci açısından da önemli olduğunu ifade ederek ''Eğer Anayasa Mahkemesi kapatma kararı verseydi, bu süreci daha da zorlaştıracaktı. Ancak şimdi hiçbir sorun olmadan yola devam edilebilecek. Fransa'nın dönem başkanlığında iki başlığın daha açılması söz konusu zaten. Dolayısıyla bu karar o nedenle de büyük önem taşıyordu'' dedi.

"Aşırı milliyetçilerin hoşlanmadığı değerleri temsil ediyorum"
''Ergenekon'' davasının iddianamesinde adının ölüm listesinde geçmesini 2 gün önce öğrendiğini söyleyen Lagendijk ''Benim bu listede bulunmamın iki nedeni var. İlki, aşırı milliyetçiler açısından benim demokrasiyi, Avrupa'yı, azınlık ve insan haklarını temsil ediyor olmam. Bunlar, onların hoşlanmadığı değerler. Ayrıca bana bir şey olduğu takdirde bunun etkisinin çok fazla olacağını biliyorlar. Bunun için ismim bu listede yer almış olabilir. Umuyorum ki bu süreç içerisinde bu mesele çözülecektir" dedi.