'Kürtler sorun olmaya devam ediyor'

İngiliz The Economist dergisinin Türkiye ve Kürtler başlıklı haber analizinde “Kürtler, Türk hükümeti için sorun olmaya devam ediyor” denildi.

soL (HABER MERKEZİ) The Economist dergisi "Türkiye ve Kürtler" başlıklı haberinde "Son PKK saldırı dalgası, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ni mahcup etti ve ordunun yeterliliği konusunda yeni soru işaretlerini yarattı" diye yazdı. Dergiye demeç veren Dışişleri Bakanı Babacan da konuyla ilgili "Hala PKK ile işbirliğinin yapıldığını görüyoruz, AB ülkelerinde para topluyorlar ve birçok PKK'lı terörist Avrupa'da yaşıyor" dedi.

Kürtlerin Türk hükümeti için büyük bir sorun oluşturmaya devam ettiğini ileri süren İngiliz The Economist dergisi "On yıllarca süren baskı ve yoksulluk, bağımsızlık için şiddet kampanyasını lanse ettiği 1984 yılından bu yana PKK'ya sürekli bir üye akımını sağladı" yorumu yapıldı.

Dergi, Türkiye parlamentosunun sınır ötesi operasyonlarına izin veren tezkereyi uzattığını Türk uçaklarının Kuzey Irak'ta operasyon yaptığını hatırlatarak "Ancak son PKK saldırı dalgası, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ni mahcup etti ve ordunun yeterliliği konusunda yeni soru işaretlerini yarattı" diye yazdı.

The Economist, hükümetin sınır ötesi operasyonlarına yeniden başladıktan sonra Doğudaki desteğininin azaldığını savundu. Bir oy farklı ile Anayasa Mahkemesinden kapatılmaktan kurtulan AKP liderlerinin, DTP hakkındaki benzer davaya ilişkin olarak "bir tek kelime söylemediği"ni kaydeden dergi, DTP ile ilgili argümanlarının çoğunun, eylemlere değil, açıklamalara dayandığı görüşünü savunarak "Ayrıca, bir yasaklama, DTP'nin popülaritesini artırabilir" diye yazdı.

Umut verici gelişme Barzani ile görüşme
Türkiye'nin Iraklı Kürtler ile dostluk kurmaya çalıştığına ilişkin "umut verici bazı işaretler"in bulunduğuna dikkat çeken dergi, Türk heyetinin Bağdat'ta Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşmeye de yer verdi. Dergide görüşmeyle ilgili olarak "Türkiye'nin, şiddete karışmayan PKK savaşçıları için bir af düşünmekte olduğu spekülasyonuna yol açtığı, kış soğuğu hissedilmeye başlarken bazıları için teşvik oluşturabilir" yorumları yapıldı.