Kürtçe konuşan potansiyel suçlu

Adalet Bakanlığı'nın hazırlattığı ve Başbakanlığa sunduğu "Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzükte Değişiklik Yapılmasına Dair Tüzük Tasarısı" cezaevinde Kürtçe konuşan tutsakların konuşmalarının kayıt altına alınmasını talep ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) DTP Şırnak Milletvekili İbrahim Binici'nin cezaevlerinde Kürtçe yasağına ilişkin soru önergesine yanıt veren Şahin, "Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzükte Değişiklik Yapılmasına Dair Tüzük Tasarısı, 11 Şubat 2009 tarihi itibariyle Başbakanlığa sunuldu" dedi.

Kürtçe konuşanı dinleyecekler
Kürtçe konuşan tutsakları potansiyel suçlu olarak gören tüzük değişikliği ile Kürtçe konuşmalar kayıt altına alınacak. Tasarıya göre, kayda alınacak konuşmaların suç teşkil etme ihtimali olan faaliyetler için kullanıldığının anlaşılması durumunda hükümlünün bir daha aynı kişiyle Türkçe'den başka bir dille konuşmasına izin verilmeyecek.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin hükümlülerin ancak telefon görüşmesi yapacağı kişilerin Türkçe bilmemesini ispatlaması durumunda uygulamaya son verilmesini öngörüyor. Bakan Şahin, yeni değişiklikle hükümlülerin beyanlarının esas alınacağını söylerken, kolluk kuvvetlerinin artık soruşturma yürütmeyeceğini söyledi.

Şahin Türkçe dışındaki dillerde yapılan görüşmelerin kayıt altına alınması uygulamasına ise devam edileceğini bildirdi. Şahin, Başbakanlığa sunulan tüzük tasarısında, "Konuşma kayıtlarının incelenmesi sonucu konuşmanın suç teşkil etme ihtimali olan faaliyetler için kullanıldığının anlaşılması durumunda hükümlünün bir daha aynı kişi ile Türkçe'den başka bir dille konuşmasına izin verilmeyeceğine" ilişkin hükmün korunduğunu da ifade etti.

Kürtçe konuşan vekil hakkında tutanak tutuldu
Öte yandan Erzurum'daki mitingde Kürtçe konuşan DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman hakkında polisin zabıt tuttuğu belirtildi. "Seçim kanuna muhalefet" suçlamasıyla hakkında tutanak tutulan Yaman, mitinglerde Kürtçe cümleler kullanmaya özen gösteren Başbakan Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi. Yaman Kürtçe yaptığı konuşmasında DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün Kürtçe yaptığı konuşmasının TRT tarafından sansürlendiğini anımsattı. Yaman "Şimdi de size 85 yılın rüşveti olarak, bir göz boyama olarak sözüm ona TRT 6'yı sundular" dedi.