Kurtarılmaları için yalvarmaları gerekiyormuş

Hindistan açıklarında 151 gün mahsur kalan gemi mürettebatı, ailelerinin AKP Genel Merkezi'ne gitmelerinden hemen sonra kurtarıldı. Gemide mahsur kalmış olan mürettebatın durumu daha önce defalarca gazetelere çıkmış ve CHP tarafından Meclis'e getirilmişti.

soL (HABER MERKEZİ) Hindistan açıklarında 151 gündür Mira Denizcilik'e ait kuru yük gemisi Mira'da mahsur kalmış olan gemi mürettebatı, ailelerinin AKP Genel Merkezi'ne yaptığı rica ziyaretinin ardından aynı gün içerisinde kurtarıldı.

Gemi el değiştirdi, maaşlarını alamadılar
Mira isimli gemi, son olarak İzmir'den Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'ye bir sefer yapmıştı. Burada yeni sefer emrini bekleyen mürettebat, Mira Denizcilik'in İngiliz Culborne Marina Finans Bankası'na olan borcundan dolayı gemiye el konduğunu öğrenmiş ve kendilerine gemiyi parçalanması için Hindistan'a götürmeleri talimatı verilmişti.

Ancak mürettebat, Hindistan yolculuğu sırasında şirkette birikmiş olan maaşlarını alamayacağını anlamış ve gemiyi Hindistan'a yanaştırmayı reddetmişti. Hindistan'ın Bhavnagar Limanı'nın 15 mil açığında beklemeye başlayan gemide zamanla yakıt bitmiş, yiyecek ve su sıkıntısı baş göstermişti. Öte yandan geminin biriken liman borçlarından dolayı mürettebat hakkında tutuklama kararı çıkmıştı.

Defalarca gündeme gelmişti
Bu süreç içerisinde mürettebatın aileleri de Türkiye'de kurtulmaları için girişimlerde bulunmaya başlamıştı. Konuyu basına taşıyan aile, ardından İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Ayrıca CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da Dışişleri ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yanıtlanmak üzere Meclis'te soru önergesi vermişti. Dolayısıyla AKP iktidarının, aileler doğrudan doğruya partiye başvurmadan önce duruma dair bilgisi vardı.

Huzura çıkmadan iş olmuyor

Aylardır sürmekte olan rezalet boyunca AKP hiçbir girişimde bulunmamış, hatta Türkiye'nin Hindistan Büyükelçiliği ile temasa geçen mürettebatın su ve kumanya istekleri "ödenek yok" gerekçesiyle reddedilmişti.

Mürettebat yakınları sonunda AKP'nin kapısına kadar gitmek zorunda kaldı. AKP Genel Merkezi'ne giden mürettebat aileleri, daha önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a müracaat ettiklerini, şimdi de Başbakan Erdoğan'dan yakınlarının mağduriyetinin giderilmesi konusunda destek istemeye geldiklerini söylediler.

Bu sırada aileler adına basın açıklaması yapan Goncagül Sarıoğlu baygınlık geçirdi. Sarıoğlu parti merkezindeki görevli doktorun müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

Bu olayın ardından AKP İletişim Merkezi tarafından mürettebat ile temasa geçildi. Bu görüşmenin ardından Ulaştırma ve Dışişleri Bakanlıkları devreye girdi ve birkaç saat içerisinde mürettebat hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı. Yardım botlarıyla karaya çıkarıltılan denizcilerin, yakın zamanda yol masrafları devlet tarafından karşılanarak Türkiye'ye getirilecekleri öğrenildi.

AKP mürettebatı değil, patronu kurtardı
Böylelikle AKP, basında defalarca yer almış, Meclis ve Cumhurbaşkanlığı gündemine gelmiş bir olayı kendisine en fazla prim sağlayacak biçimde çözmüş oldu. Aileler, ricacı olarak başvurdukları parti binasından "sevinç gözyaşları ve teşekkürlerle ayrıldı". AKP, normalde mürettebatın patronunun yapması gereken bir iş olan geri dönüş yolculuğu işlemlerini patron yerine hallederek aileleri ayrıca sevindirdi.

Öte yandan, mürettebatın gemiyi karaya yanaştırmayı reddetmesine neden olan eksik ücretlerin ödenip ödenmediği konusunda bir bilgi bulunmuyor, dolayısıyla mürettebatın eksik maaşlarının halen ödenmemiş olduğu düşünülüyor.

Tüm bunlar olurken, Mira Denizcilik şirketinin tüzel kişiliği devam ediyordu. Yani mürettebatın eksik ücretlerini ödemek ve geri dönüş yolculuklarını karşılamak şirketin sorumluluğundaydı. Normal koşullar altında, devletin şirketi bu sorumluluklarını yerine getirmeye zorlaması sorumlulukların yerine getirilememesi durumunda ise devlet devreye girmeden önce şirketin iflas etmesi gerekirdi.

Ancak bu olmadı ve AKP, Mira Denizcilik'in sorumluluklarının bir kısmını yerine getirdi. Böylelikle yüzü aşkın gündür denizin ortasında mahsur kalmış, güvertenin ahşap kısımlarını parçalayıp yakarak yemek pişirmek zorunda kalmış olan mürettebat "kurtarılmış" oldu. Halen maaşlarını alamamış olan mürettebat ve ailelerinin, en azından Hindistan'da hapse düşmedikleri için "buna da şükür" hissiyatı içinde oldukları görülüyor. Mira Denizcilik'in ise bunca olaydan sonra eksik ücretleri ödeyip ödemeyeceği merakla bekleniyor.

İlgili Haberler:
Maaşlarını vermeyip ölmelerini bekliyorlar