Kürt muhalefeti Anayasa Taslağı'nı açıkladı

BDP'nin de içerisinde yer aldığı Kürt siyasi parti ve hareketleri hazırladıkları Anayasa Taslağı'nı kamuoyuna duyurdular.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Kürt Demokratik Birlik Hareketi (TEV-KURD) ve Devrimci Demokratik Kürt Hareketi (TDŞK) yöneticileri “Kürtlerin Kürdistan coğrafyasında kendi kendini yönetme hakkını içeren siyasal bir statünün tanınmasını sağlamak üzere birlikte ve ortak hareket etme kararı aldıklarını” açıkladılar.

Ayrıca başta BDP olmak üzere Kürt siyasi parti ve hareketleri Anayasa Komisyonu'na sunulmak üzere hazırlamış oldukları “Anayasa Taslağı"nı düzenledikleri basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdular.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ortak hareket etme kararını "Türkiye'de yeni bir anayasanın temel sorunların çözümünün en azından başlangıcı olacağına, demokrasinin, toplumsal barışın vesilesi olacağına inanıyoruz. Bu nedenle bizle demokratik siyasal kurumlar olarak Kürt muhalefeti olarak, yeni anayasa sürecinde hem taleplerimizi kamuoyuyla paylaşmak hem de bir kez daha Kürt muhalefetinin bütünlüklü olarak beklentilerini hükümete ve Meclis'te anayasa çalışması yapan gruplara aktarmak için bir aradayız" sözleri ile ifade etti.

Taslakta, “Kürt halkının kimliğinin tanınması ve güvence altına alınması, Kürt ve Kürdistan ismiyle siyasi parti ve örgütlenmelerin kurulmasının güvence altına alınması, Kürtçenin resmi dil olması ve Kürdistan coğrafyasında kendi kendini yönetme hakkını içeren siyasi bir statünün tanınması” talepleri yer alıyor.

Taslaktaki temel talepler şöyle sıralandı:

- Kürt halkının kimliğinin tanınması ve güvence altına alınması

- Örgütlenme hakkının evrensel standartlara kavuşturulması, Kürt ve Kürdistan ismiyle siyasi parti ve örgütlenmelerin kurulmasının güvence altına alınması

- Kürtçenin resmi dil olması dahil, hayatın her alanında serbestçe kullanılması ve her düzeyde Kürtçe eğitim ve öğretimin güvence altına alınması

- Kürt halkı için, Kürdistan coğrafyasında kendi kendini yönetme hakkını içeren siyasi bir statünün tanınması

Demirtaş: AKP’den bir lütuf beklemiyoruz
Metnin Kürtçesi de HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel tarafından okundu.

Ardından basının sorularını yanıtlayan Demirtaş, "Biz AKP'den bu talepleri istemiyoruz. AKP'den bir lütuf beklemiyoruz. Bu Kürtlerin ortak talebidir. Biz burada ortak bir iradeyi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Kürt halkı kendi kendini yönetecek güce, kudrete sahiptir. Başbakan'ın hakaretlerine rağmen Kürt halkı kendi birliğini, bütünlüğünü sağlamış ve talepleriyle meydandadır" diye konuştu.

(soL – Haber Merkezi)