Kültür Bakanlığı'nın Roman kültürsüzlüğü

Türkiye, Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan bir kitapta yer alan Romanları aşağılayıcı ifadeler nedeniyle AİHM'de savunma verecek.

soL (HABER MERKEZİ) Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Sulukule'den gönderilmek istenen Roman yurttaşlar gündemdeki yerini tutarken, Türkiye Romanlara ayrımcılık yapmak sebebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) hüküm giyebilir.

2000 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanan "Türkiye Çingeneleri" adlı kitapta yer alan ifadeler üzerine, Mustafa Aksu, Çingene Dernekleri adına AİHM'ye şikayette bulunurken, mahkeme şikayeti işleme koydu. Emekli devlet memuru Aksu, Doç. Dr. Ali Rafet Özkan tarafından hazırlanan, Kültür Bakanlığı tarafından satılan ve devlet kütüphanelerine dağıtılan kitapta yer alan bazı ifade ve bölümlerin Romanları küçültücü ve onurlarını zedeleyici olduğu gerekçesiyle AİHM'ye gitti. Aksu durumun Avrupa İnsan Haklar Sözleşmesi'nin ayrımcılıkla ilgili maddesine aykırı olduğunu ifade etmiş ve başvurusunu 2004 yılında yapmıştı.

Aksu, kitapta Romanlarla ilgili "Alınları dar, kafatasları küçük, saçları kıvırcık, siyah, uzun ve kalındır", "Orta yaşlı çingene kadınlar geniş kalçalı ve şişmandır", "Romanlar yankesicilik, hırsızlık ve fuhuştan geçinir" gibi ifadeler yer aldığını söylerken, Kültür Bakanlığı'nın söz konusu kitabı "bilimsel araştırma" olarak tanımladığı ve Türk mahkemelerinin bu tanımlamayı olduğu gibi benimsediğini kaydetti. AİHM başvurunun işleme alınmasının ardından Türk hükümetinden davayla ilgili savunmasını bu ay içinde Strasbourg'a iletmesini istedi.