Komutanlar serbest bırakıldı

Ergenekon soruşturmasının başlıca dayanaklarından birini oluşturan “darbe günlükleri”nde yer alan üç kuvvet komutanı, soruşturmaların başlamasından bir buçuk yıl sonra ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Ergenekon soruşturması kapsamında bugün ifade vermek üzere Beşiktaş'taki Adliye binasına gelen eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek 10 saat süren sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Ayrı odalarda eş zamanlı sorgulanan eski kuvvet komutanlarından Özden Örnek'in ifadesini Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen, İbrahim Fırtına'nın ifadesini Cumhuriyet Savcısı Murat Yönder, Aytaç Yalman'ın ifadesininde Cumhuriyet Savcısı Ercan Şafak aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı'nın da soruşturmalarda bulunduğu belirtiliyor.

İddianameler “Darbe Günlükleri”ne dayanıyordu
Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen “Darbe Günlükleri”nde yer alan “Ayışığı”, “Sarıkız”, “Yakamoz” ve “Eldiven” adı verilen darbe planları, Ergenekon iddianamelerine temel teşkil etmekle beraber söz konusu darbe planlarını yaptıkları öne sürülen üç kuvvet komutanı soruşturmayı yürüten savcılar tarafından ilk kez sorgulandı.

Emekli Orgeneral Şener Erugur ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un sanık olarak yargılandıkları davanın ikinci iddianamesinde dönemin üç kuvvet komutanı hakkında şu iddialara yer veriliyordu: “İkinci Ergenekon iddianamesinde şu ifadelere yer verildi: “Şener Eruygur ve Hurşit Tolon yöneticisi oldukları örgütün amaç ve stratejisi doğrultusunda gerçekleştirmeyi planladıkları darbeyi TSK bünyesinde emir ve komuta zinciri altında yapabilmek için öncelikle dönemin Hava Kuvvetler Komutanı İbrahim Fırtına, Kara Kuvvetleri Komutan Aytaç Yalman ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ile temasa geçti.

Öncelikli plan dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ü istifa ettirmek daha sonra Aytaç Yalman’ı geçici olarak Genelkurmay Başkanlığı’na getirmekti. Sonraki aşamada ise Aytaç Yalman görevi bırakacak, Ergenekon terör örgütü yöneticisi Hurşit Tolon, Kara kuvvetleri Komutanlığı’na Şener Eruygur ise Genelkurmay Başkanlığı’na getirilecekti. Kuvvet komutanları ‘Ülkeyi kaosa sürükleriz’ tehdidiyle Özkök’e istifa etmesi yönünde baskı yaptılar.”

Komutanlara ne soruldu?
Bazı haber kaynaklarının verdikleri bilgilere göre 10 saat süren soruşturma esnasında savcılar tarafından kuvvet komutanlarına şu sorular soruldu:
"Ayışığı", "Sarıkız", "Yakamoz" ve "Eldiven" adlı darbe planlarından haberiniz var mı?
Bu darbe planlarının hazırlanmasında yer aldınız mı?
Jandarma Genel Komutanlığı içinde kurulan "Cumhuriyetçi Çalışma Grubu"ndan haberiniz var mı?
"Cumhuriyetçi Çalışma Grubu" içinde görev aldınız mı?
Hükümete muhtıra verilmesi istenen Genelkurmay Başkanlığı’ndaki toplantıya katıldınız mı?
Günlükte yer alan "hükümetin devrilmesi", "muhtıra verilmesi" gibi konuşmalar yaptınız mı?
Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanlığı'ndan istifaya zorlanmasını istediniz mi?
Rektörlere eylem çağrısında bulundunuz mu?
Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile bağlantınız nedir?
Darbe planlarının anlatıldığı günlükler size mi ait?

(soL-Haber Merkezi)