Koltuklar boş! Ama Meclis çalışıyor...

Başbakan Erdoğan, Meclis tatile girmeyecek çok çalışacağız diyor, Genel Kurul çalışmalarına katılmayan AKP'li vekilleri fırçalıyor... AKP'li vekiller ise devamsızlık yapmaya devam ediyor!

soL (HABER MERKEZİ) Erdoğan, son günlerde yaptığı tüm konuşmalarda, Meclis'in tatile girmeyeceğini ve çok işleri olduğunu söylüyordu. AKP'li vekiller Erdoğan'ın bu sözlerini ciddiye almayınca Erdoğan'ın sabrı taştı! AKP'li vekillerin Genel Kurul çalışmalarına katılmamasına kızan Erdoğan, vekillerini "sert" bir dille uyardı.

"Zorla mı vekil yaptık"
Dünkü grup toplantısının basına kapalı bölümünde vekillere yüklenen Erdoğan, Meclis gündeminde bulunan ve piyasayı canlandıracağını düşündükleri yasa tasarılarının önemine dikkat çekti. Genel Kurul çalışmalarına katılanları da, katılmayanları da çok iyi bildiğini ve bu konuda kendisine günlük rapor geldiğini belirten Erdoğan, "çalışmalara katılan arkadaşlarıma sözüm yok ama, Allah aşkına sizi zorla mı milletvekili yaptık. Sizin işiniz bu değil mi, yasama faaliyetlerine katılmak. Genel Kurul çalışmalarına katılmak yardımcı olmak. Arkadaşlar sizin işiniz bu değil mi? Milletvekillerinin işi bu değil mi? Sizden bir kez daha rica ediyorum. Bu yasaları çıkarma konusunda titizlik gösterin. Geçenlerde söyledim, bir kez daha söylüyorum. Bu yasalar çıkana kadar bize tatil haram" dedi.

Asıl sorun toplantı yeter sayısı
AKP'li vekillerin Genel Kurul çalışmalarına katılmamaları birçok yasanın çıkışını geciktiriyor. Muhalefet partileri, geçirmek istemedikleri bir yasa görüşülürken "toplantı yeter sayısı" istiyor. AKP'li vekillerin bir çoğunun Genel Kurul'da bulunmaması nedeniyle, "toplantı yeter sayısı" istendiğinde yeterli sayı bulunamıyor. Toplantı yeter sayısının bulunamadığı durumunda da birleşim iptal ediliyor.

AKP'li vekillerin durumu parti kurmayları tarafından sık sık eleştirilse de durum pek değişmiyor. AKP'nin uzun süre üzerinde çalıştığı ve Meclis'ten geçmesi için ısrar etiği "mayın yasası" olarak bilinen yasanın görüşülmesi sırasında da aynı sorunla karşılaşılmıştı. CHPli vekillerin "toplantı yeter sayısı" istemesi üzerine birleşim sonlandırılmıştı. Bu olayın ardından AKPli kurmaylar vekillerle bir toplantı yaparak bir sonraki toplantıya en kalabalık katılımı sağlamaya çalışmıştı.

Yine aynı sahne
Erdoğan'ın AKP'li vekillere devamsızlık nedeniyle fırça atmasından birkaç saat sonra Meclis Genel Kurulu'nda yine bildik sahneler yaşandı. Erdoğan'ın "tatilden önce mutlaka çıkması gereken yasalar" arasında saydığı kat mülkiyetine geçişe ilişkin yasanın görüşülmesi sırasında da AKP'li vekiller yerlerinde değildi. Üstelik iki kişi dışında, müzakereler sırasında Komisyon Başkanı İyimaya ve Bakan Demir dışında hiçbir AKP'li yerinde değildi.

"Kılıfına uyduralım"
AKP'nin kurmayları, iç tüzüğün toplantı ve karar yeter sayısı ile ilgili hükümlerinden hayli rahatsız. Bu nedenle iç tüzüğü değiştirmeye çalışan AKP'nin öncülüğünde geçtiğimiz Şubat ayında bir tasarı hazırlanmıştı. Bu tasarıya göre Genel Kurul'da hiçbir şekilde "toplantı yeter sayısı" aranmayacak. Mecliste sadece 1 vekil bulunması durumunda dahi Genel Kurul oturuma başlayabilecek, oylamalarda "karar yeter sayısı" olmadığı durumlarda da Genel Kurul kapanmayıp, oylamadan sonraki konunun görüşülmesine geçilecek. Bu tasarı şu an beklemede. AKP'li yöneticiler de bu nedenle sık sık iç tüzükten yakınıyor.

"Yine jet yasalar"
AKP döneminde, Meclis'in tatile girmesi için bazı yasaların çabucak görüşülüp geçirilmesi gelenek oldu. Geçtiğimiz yıl Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi kapatma davasındaki kararını bekleyen partiler, bu kararın açıklanmasının ardından kendi aralarında görüşerek Meclis'in tatile girmesi konusunda "görüş birliğine" vardılar. Geçtiğimiz yıl Meclis'teki partiler, kendi aralarında yaptıkları görüşmeler sonucu, iki günde 7 yasa görüşerek tatile girmeye karar vermişlerdi. TÜBİTAK yasası gibi, AKP'nin yıllardır geçirmeye çalıştığı yasalar da iki gün içerisinde görüşülerek geçirilmişti.

Bu yıl da benzer bir şüreç işleyecek. Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonu yaptığı konuşmalarda bazı yasaların tatilden önce mutlaka geçmesi geretiğini söylemiş ve "Biz şu anda belirlediğimiz kanunları çıkartıncaya kadar tatil bize haram olsun" demişti. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclis Genel Kurulu'nun hızlı çalıştırılarak 1 Temmuz'da tatile girmesi için devreye girdi. Buna göre guplar, 13 tasarının 2 hafta içinde yasalaştırılması ve 1 Temmuz'da Meclis'in tatile girmesi konusunda uzlaştı. Bu tasarılar arasında uzun süredir tartışılan "torba kanunu" da yer alıyor.