Kimsenin ilgilendiği yok

Domuz gribi ve uçak kazalarına medyada geniş yer verilirken maden kazalarından söz edilmiyor. Oysa yılın ilk altı ayında dünyada 231, Türkiye’de 17 işçi yeraltında yaşamını yitirdi. Ancak gerçek sayının bunun üstünde olduğu düşünülüyor.

soL (HABER MERKEZİ) 2009 yılının ilk altı ayında dünyanın çeşitli yerlerinde meydana gelen maden kazalarında 231 kişi hayatını kaybetti. Aynı dönemde, H1N1/A virüsünden, yani domuz gribinden ise 332 kişi öldü. Dünya Sağlık Örgütü, H1N1/A virüsüne karşı salgın alarmı ilan etti. Bu alarm doğrultusunda pek çok ülkede salgına karşı önlemler artırıldı, ek uygulamalar getirildi. Kısacası dünya, insan yaşamını tehdit eden virüse karşı savaş ilan etti. Peki aynı dönemde yakın rakamda can almış maden kazaları salgınına karşı ne yapılıyor?..

2009 başından beri, ölü sayısı haber niteliği taşıyan endüstriyel kazalar ajans sitelerine düşmekte. Sadece on ve üstü ölümlü kazaların haberlere yansıtıldığı düşünülürse, madenlerde meydana gelen kazalardaki kayıpların domuz gribi salgınından daha yüksek rakamlara ulaştığı kabul edilebilir.

Büyük kazalar içerisinde, Şubat ayında Çin'de kömür madeninde meydana gelen patlama ile Haziran başında Güney Afrika'daki altın madeni yangını şimdilik yılın en fazla ölümlü kazaları.

Çin'in en büyük sorunlarından
22 Şubat'ta Çin'in en büyük kömür rezervinin yer aldığı Shanxi eyaletinin başkenti Taiyuan yakınlarındaki Tunlan kömür madeninde meydana gelen patlama 74 ölü, 114 yaralı ile sonuçlandı. Sabaha karşı meydana gelen patlama anında madende 436 kişinin bulunduğu belirtiliyor. Shanxi eyaletinde Mayıs ayında bir başka madende gerçekleşen patlamada da 12 kişi öldü, 11 kişi kayıp, 3 kişi de yaralı olarak kurtuldu. Shanxi eyaleti kömür madenleri, 2008 yılında 3 bin kişinin yaşamını almıştı, bölgedeki maden işletmeleri 2009 yılı için de yerli pazarla 512.67 milyon tonluk kömür anlaşması gerçekleştirmiş durumda. İşletmelerde kömür üretimi bütün hızı ve riskiyle sürüyor.

Güney Afrika'da yılda 200 kişi
Güney Afrika'da ise, 2 Haziranda ülkenin kuzeydoğusundaki Velkom bölgesinde yasadışı olarak işletilen Eland altın madeninde meydana gelen kazada 74 kişi yaşamını yitirdi. Madendeki yangında, ölümlerin çoğunun zehirli gazlardan kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor. İşletme, Güney Afrika'da altın, elmas, platin ve kömür işleyen en büyük şirketlerden Harmony Gold tarafından kurulmuş, ancak daha sonra üretime son verilmiş. Şimdi ise yasadışı yollardan üretim sürdürülüyor. İşletmesi durdurulmuş ocaklarda yürütülen yasadışı madencilik, Güney Afrika'nın yaygın sorunlarından kabul ediliyor. Ülkede yılda yaklaşık 200 kişi maden kazalarında yaşamını yitiriyor.

2009 yılının ilk altı ayında bu iki büyük kaza dahil toplam 231 kişinin ölümüne yol açan 9 maden kazası gerçekleşti. Kömür ve altın madenleri bu ölümlü kazaların başını çekiyor.
Çin, hem kömür hem altın madenciliğinde dünya üretiminin ilk sırasında yer alıyor. Ülke aynı zamanda ölümlü maden kazaları açısından da listenin en üstünde. Türkiye'de ise 2009 yılında, bilgisine ulaşılabilen, 22 kazada toplam 17 ölü 36 yaralı bulunuyor.

Her yıl binlerce maden işçisinin yaşamına mal olan maden kazaları, belirli bölgelerde yoğunlaşarak, "önlenemez" görünen ilerleyişine devam ediyor. Maden kazası tehlikesinin, salgın hastalık riski ile karşılaştırıldığında "görünmez" kılındığından söz etmek mümkün.
Kömürün karası sarı ve siyah tenleri örtüyor, yaşamlar yeraltında sessizce son buluyor.