Kılıçdaroğlu’ndan bayram mesajları: ‘Hz. Muhammed en büyük devrimcidir’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, din adamları ve gazetecilerle bir araya geldiği iftar yemeğinde, mütedeyyin kesimle aralarındaki mesafeyi kapatmaya çalıştıklarını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "mütedeyyin kesimle" bir araya geldiği iftarda ''En büyük devrimci Hz. Muhammed. Mütedeyyin insan Hz. Muhammed'e inanıyorsa artık o da devrimcidir'' dedi.

Kılıçdaroğlu iftar yemeğinde konuşulanları Akşam gazetesine anlattı. İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları:

Mütedeyyin kesim CHP’yi iyi tanımıyor

"Yıllar yılı CHP'nin dine karşı bir parti olduğu algısı yaratılmak isteniyor. Bu algıyı kırmak için çalışıyoruz. Bunun böyle olmadığını biliyoruz. Bize 11 milyon insan oy veriyor, her kesimden oy alıyoruz. Biz CHP olarak sosyal demokrasiyi savunuyoruz. Sosyal demokrasinin ana felsefesi 'komşusu açken tok yatan bizden değildir' görüşüdür. Siyasal açıdan da dini açıdan da baktığınız zaman karşılığı var.

Mütedeyyin kesimle daha sıcak ve samimi bir ilişki kurmalıyız

CHP okuyan, hayatı sorgulayan, inançlı, inancını siyaset ve ticarete alet etmeyen mütedeyyin kesimle yıllarca iyi bir diyalog kuramadı. Şimdi zaman zaman bir araya geliyoruz. Oturup konuşuyoruz. CHP'yi görüyor ve diyorlar ki 'CHP buysa bizim bir sorunumuz yok.' İnsanların inançlarına ve dünya görüşlerine saygı duyuyoruz. Kendimizi bu kesime anlatmamız gerekiyor. CHP olarak mütedeyyin kesimle çok daha sıcak ve samimi bir ilişki kurmamız gerekir. Mütedeyyin kesimi muhafazakâr kesim olarak görmüyorum. Bu kesim aydın, okuyan, hayatı sorgulayan, olaylara sağlıklı bakan ve inançlı insanlardan oluşuyor. Ben mütedeyyinleri aydın olarak görüyorum. Mütedeyyin kesimi CHP'ye mesafeyle bakan ve zaman zaman söylemlerinden tedirginlik duyan ve CHP'nin kendisini iyi anlatamadığı kesim olarak görüyorum.

Mütedeyyin kesim neden bize oy vermesin

Biz mütedeyyin kesimle bir araya gelmek ve konuşmak durumundayız. Biz onların duygularına hitap ediyoruz. Bizim söylemlerimiz de onlara yabancı söylemler değil. Bütün mesele, bir araya gelip konuşmadık. Bir sağırlar diyalogu içinden 3. kişilerin haberleriyle birbirimizi tanımaya çalıştık. Bu algıları yıkacağız, yıkmak zorundayız. Türkiye yeni bir sentezi yapmak zorunda. CHP olarak bunu biz yapacağız. Herkesin inançlarına, kimliğine saygılı Türkiye'nin sorunlarına kilitlenen ve bu sorunları sağduyuyla çözen bir sentez. Biz bunu yaptığımız zaman toplumun geniş bir kesiminden destek bulacağımızı düşünüyoruz. Niye bizi desteklemesinler niye bize oy vermesinler?

Mütedeyyin kesim AKP'nin bu durumundan rahatsız. İnançları samimi olarak yerine getiren kişiler toplumun bugün içinde bulunduğu ortamdan, vurgundan, yolsuzluklardan, insan hakları ihlallerinden ciddi ölçüde rahatsız. İlişkiyi samimi kurarsak, eminim ki biz mütedeyyin kesimden önemli oranda oy alırız.

Kılık kıyafetle damgalamak çağ dışı

İnsanlar yıllarca hep cümlelerle kılık kıyafetlerle ayrıştırıldı. Öğrencilik yıllarımda uzun favorisi olan solcu, bıyıkları sarkık ise MHP'li, sakallı olan gerici diye algılanırdı. Artık kılık kıyafet üzerinden insanları damgalamak çağdışı bir anlayış. İnsanların düşüncelerine bakacaksınız. Farklı düşünmekten de korkmamak gerekir. Hayatı sorgulamamız gerekir. Mütedeyyin insan hayatı sorgulayan insandır. Onu muhafazakârlık gibi dar kalıplar içine sokup, sen değişemezsin demek yanlıştır. Mütedeyyin insan değişimin önünü açan insandır.

Ahlak toplumun ortak paydası olmalı

Mütedeyyin kesimle bir araya geldiğimiz iftarda ahlak vurgusu yaptım. Ülkemizde ahlakı korumamız gerektiğini vurguladım. Siyasal düşüncesi ne olursa olsun toplumun ortak paydasının ahlak üzerinde yürümesi gerekir. Ahlak öyle bir kavram ki içinde hem din hem siyaset hem bilim var. Bu kavramı, toplumun ortak paydası yaptığımız zaman toplumda önemli ortak zemini yakalamış oluyoruz. Siyasi ahlak çok önemli. Siyasetçi vatandaştan toplanan vergileri harcayan kişi, ahlak temelinde topluma hesap vermesi gereken bir kesim. Burada hassasiyet olduğunu düşünüyorum. İkinci önemli olarak kul hakkına vurgu yaptım.

Hz. Muhammed en büyük devrimci

İftardaki konuşmamda Hz Muhammed'in devrimci kişiliğine vurgu yaptım. Bence Hz Muhammed en büyük devrimcidir. Milyarlarca kişiyi etkileyen bir insana siz devrimci demeyip kime diyeceksiniz. Mütedeyyin insan Hz Muhammed'e inanıyorsa artık o da devrimcidir."