Kılıçdaroğlu: Koltuğumu Sarıgül'e bırakabilirim!

Türkiye sarsılırken dün ABD Büyükelçisi ile görüşen Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'li bir gazeteciye verdiği mülakatta "Erdoğan ile daha iyi rekabet edebilmek için yerimi Sarıgül'e bırakabilirim" dedi.

(soL - Dış Haberler) Türkiye'de iktidar bloğu "yolsuzluk ve rüşvet" soruşturmasıyla dağılmaya başlarken, CHP yönetiminin ABD temasları da sıklaştı. Kemal Kılıçdaroğlu dün ABD Büyükelçisi ile öğle yemeğinde buluştu.

Öte yandan Huffington Post'tan Joe Lauria, Kılıçdaroğlu'nun, "demokratik laikliğin korunmasının ve Türkiye'nin dış politikasının kendi kişisel siyasi ihtiraslarından daha ağır bastığını" kaydettiğini yazdı.

Joe Lauria'nın "2015'teki genel seçimler için Yerinizi Sarıgül'e bırakır mısınız?" sorusuna ise Kılıçdaroğlu, "Ben siyaseti koltuk için yapmıyorum. Ben ülkenin demokratikleşmesi, gelişmesi ve iyiliği için siyasetteyim. Koltuğuma sevdalı değilim" cevabını verdi. Kılıçdaroğlu, Mustafa Sarıgül'ün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilmesi için beraber çalışacaklarını, bu mücadelenin "daha demokratik bir Türkiye için" olduğunu söyledi.

Mülakatın Washington'daki bir otelde, 17 Aralık operasyonundan önce yapıldığına dikkat çeken Lauria, Kılıçdaroğlu'nun Gülen Cemaati ile AKP karşıtı bir ittifak oluşturup oluşturmadıkları yönündeki bir soruya, "Hükümet tarafından baskıya uğrayan her grupla birlikteyiz" cevabını verdi. CHP lideri, partisinin herhangi bir etnik, inanç ya da mezhepsel kimlik siyaseti izlemediğini savundu.

Kılıçdaroğlu, "Tek istediğimiz, yukarıda bahsettiğiniz [Gülen Cemaati] de dahil, bütün grupların özgürlüğünü genişletmek" dedi. Kılıçdaroğlu, dershanelerin kapatılmasını da "Gülen Cemaati'ne karşı bir adım" olarak nitelendirirken, CHP olarak bu tasarının Meclis'tengeçmesi durumunda Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi.

Joe Lauria, Sarıgül'ün İstanbul yarışını kaybetmesi halinde bile, eğer CHP'nin daha önceki yerel seçimde aydığı oydan fazla alırsa, CHP liderlik koltuğuna oturabileceği yorumunu yaptı.