Kılıçdaroğlu: AKP 'nasıl belediyeleri alırız' düşüncesiyle yola çıktı

AKP’nin Belediyeler Yasası’ndaki tutumunu eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, AKP’nin tasarıda “biz nasıl belediyeleri alırız düşüncesiyle yola çıktığını” belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’da CHP’li belediye başkanları ve milletvekilleri ile yaptığı toplantıda AKP’nin Belediyeler Yasası’nda yapılacak değişiklikler konusundaki tavrını eleştirdi. Tasarıdaki temel kaygının AKP’nin belediyeleri nasıl alacağı olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, Hatay’da yapılacak olan düzenlemeler konusunda ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı uyardı.

“İktidar partisinin milletvekillerinin tasarıdan yeteri kadar haberi yok”
Tasarının özgürce tartışılmasını, sivil toplum kuruluşlarının ve demokratik kitle örgütlerinin bu konuda görüşlerinin alınması gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, AKP’nin yasa konusundaki aceleci tutumunu şu sözlerle eleştirdi:

“İktidar partisinin milletvekillerinin tasarıdan yeteri kadar haberi yok. Ama onlar el kaldırıp indirmeyi demokrasi bildikleri için bakıyorlar bakan ne yapıyor, el mi kaldırdı? Topluca el kaldırıyorlar. El mi indirdi? Topluca elini indiriyorlar. Mecliste yasa görüşülmüyor adeta 19 Mayıs hareketleri yapılıyor. Gerçek budur arkadaşlar. Bir milletvekili kendi özgür iradesiyle oy kullanamıyorsa o parlamentonun demokrasiyi içselleştirdiği her zaman sorgulanır. Efendim neymiş? Çok acele görüşecekmişiz bunu. Bayramdan önceye yetişecekmiş. Niye acele ediyoruz? Bu kadar temel bir yasayı oturup niye tartışmıyoruz?”

"Düşünülen sadece ve sadece AKP nasıl belediyeleri alacağı"
Kılıçdaroğlu tasarıda düşünülenin kentler değil, belediyelerin nasıl alınacağı olduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Tasarıda biz nasıl belediyeleri alırız düşüncesiyle yola çıkılmıştır. Kent düşünülmemiştir. Kentte yaşayan insan düşünülmemiştir. Düşünülen sadece ve sadece AKP nasıl belediyeleri alır? Hangi oyunları çevirirsek, hangi düzenlemeleri yaparsak biz belediyeleri alırız? Düşünce budur. O kadar ki değerli arkadaşlarım, bir mahalleyi düşünün, belediyeye 50 metre uzaklıkta. O mahalleyi alıyorlar belediyeye 20 km. uzaklıktaki bir başka belediyeye bağlıyorlar.”

“Erdoğan Hatay’a iyi baksın”
Antakya ve İskenderun Belediyelerini AKP’nin rahatça kazanabilmesi için Hatay’da yeni ilçeler kurulmak istenmesine de değinen Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’a şu sözlerle yüklendi:

“Buradan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı uyarıyorum. Akılcı olmaya davet ediyorum. Ülkesini sevmeye davet ediyorum. İnsanlar arasında ayrım yapmamaya davet ediyorum. Hatay’a iyi baksın. Bölücülük yapmasınlar. Siz nasıl bir yasa tasarısıyla bölücülük yapmaya cesaret edebiliyorsunuz?”

(soL - Haber Merkezi)