KCK'dan ateşkes için iki koşul

KCK, ateşkesin sürmesi için meclisin Öcalan'a çözüm sürecinde rol oynaması için çağrı yapması ve hükümetten bir yetkilinin polis ve asker operasyonlarının durdurulduğunu ve çözümün barışçıl yollarla sağlanacağını açıklaması şartlarını koştu.

Anayasal çözüm sürecinin sağlıklı ilerlertilmesi için mevcut çatışmalı ortamın kesin sona erdirilmesi gerektiğini belirten KCK Yürütme Konseyi Başkanlığı, ancak ordu ve polis operasyonlarını durdurmadığı sürece tek taraflı çabaların çözüm sürecini gerçekleştirmeye yeterli olmayacağını kaydetti.

İmralı’da çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın 15 Haziran’da avukatlarıyla gerçekleştirdiği görüşmede, anayasal çözümün gelişmesine fırsat verilmesi için ’devrimci halk savaşının devreye konulmaması’ çağrısını değerlendiren KCK, çatışmasızlık sürecinin devam etmesi için atılması gereken adımlarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, KCK, çatışmasızlık sürecinin oluşması ve demokratik anayasal çözüm sürecinin gelişebilmesi için iki hususun ertelenmeksizin yerine getirilmesini gerekli görüldüğünü belirterek, bu maddeleri şöyle sıraladı:

"- TBMM yeni yasama dönemine başlarken Türkiye’nin en temel ve stratejik sorunu olan Kürt sorununu çözmek üzere, Abdullah Öcalan’a demokratik anayasal çözüm sürecinde rolünü oynaması için çağrı yapmalı ve buna uygun koşullar yaratmalıdır.

- Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti adına Başbakan veya benzer düzeyde devleti bağlayan bir yetkili tarafından Kürt sorununun çözümünde imha ve tasfiye değil, diyalog ve barışçıl yolların esas alınacağını, bu temelde polis ve asker operasyonlarının durdurulduğunu açıkça kamuoyuna deklare ederek sürecin gelişmesi için start vermelidir."

Aksi takdirde tek taraflı ateşkes durumunu sürdürmelerinin mümkün olmayacağı kaydedilen açıklamada şöyle denildi: "Bu açıdan devletin süreci doğru değerlendirmesi ve demokratik çözüm iradesini ortaya koyması, Türkiye’nin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Şimdiye kadar Kürdistan üzerinde yürütülen inkar ve imha politikasının iflas ettiği açık bir gerçektir. Bu politikada ısrar etmenin, farklı üslup ve yollarla sürdürmenin hiçbir anlamı yoktur."

(soL - Haber Merkezi)