Kazanan hep Barzani

DTP milletvekillerini ağırlayan Kürt lider, Türkiye'nin özel temsilcisi Özçelik'le görüştü. Basına sızdırılan bilgilere göre Barzani, PKK'nin silah bırakması için yardımcı olacak. "Eve dönüş" yasası yine gündemde.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Kürt sorununun çözümünde Barzani ve ABD'yi daha etkin olarak sorunun parçası haline getirmeye hazırlanıyor. Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik ile Kuzey Irak yönetimi arasında yürütülen görüşmelerde, PKK'nin tasfiyesi için Barzani'den askeri ve siyasi destek beklerken yeni çözümün gerek Barzani'ye gerekse ABD'ye daha fazla inisiyatif alanı tanıması dışında getirisinin olmayacağı görüşü hakim.

Yeni ilişkinin yeni çözümüAğustos ayında yapılan Terörle Mücadele Toplantısı'nda "Barzani ve Talabani ile yeni bir ilişki tesisi" kararı almıştı. Karar doğrultusunda AKP Hükümeti Kuzey Irak'ı "muhatap" olarak görmeye başladığının sinyali olarak üst düzey temsilciler aracılığı ile Barzani ile temas sağlamayı kararlaştırmıştı. Bu görüşmeleri hükümet adına yürüten Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik'in temaslarıyla bir çözüm taslağı oluşturulduğu iddia ediliyor.
Söz konusu taslak "PKK'nin üç aşamada dağdan indirilmesi" başlığı altında , Erbil ve Bağdat'tan PKK'ya silah bırakma çağrısı yapılacak. Silah bırakan ve eyleme karışmamış olan PKK'lılar için eve dönüş düzenlemesi gündeme gelebilecek. PKK ile arazide aktif mücadeleye Bağdat ve Erbil yönetimleri de katılacak.
"PKK Irak'ta yalnız bırakılacak"Planın ilk aşaması PKK'nin Irak'ta yalnız bırakılması. Buna göre, PKK Kürt Parlamentosu ve Bağdat'taki Irak Meclisi tarafından "yasadışı örgüt" ilan edilecek. Uzmanlar bunun "terör örgütü" tanımından daha "hafif" bir içeriğe sahip olduğunu söylüyorlar. Dahası yerel seçimler öncesinde gerek Barzani'nin gerekse Maliki'nin bu kararı alabilmesi ise "zor" olarak yorumlanıyor. PKK'ye "terör örgütü" denmemesinin tek kazanımı ise daha sonra yapılması planlanan "silah bırak" görüşmelerinin yasal bir içeriğe kavuşturulmuş olması. Bu aşamanın ardından Türkiye'nin de PKK ile görüşmesi olasılığı artıyor.
İkinci aşama "silah bırak" çağrısıSöz konusu planın ikinci aşaması ise PKK'ye "silah bırak ve ülkeye dön" çağrısının yapılması. Kuzey Irak yönetimi bu açıklamaları yaparken bir yandan da PKK'nin bölgeye ve Kürt halkına zarar verdiği açıklamaları yapacak. Türkiye'nin silah bırak çağırılarına yanıt veren militanlar hakkında henüz bir karar almadı üstelik çağrıya uyup silah bırakanlardan yalnızca daha önce eyleme katılmamış olan ve yönetici kadroya dahil olmayan militanların yararlanması hedefleniyor.
Askeri operasyonlar devam edecekTürkiye ve Erbil yönetimi PKK'ye silah bırakma çağrısı yaparken Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) operasyonlara devam edecek. Operasyonlara Erbil ve Bağdat'ın da katılması hedeflenirken Türkiye ABD'nin de operasyonlara ortak olmasını ve PKK ile mücadelede daha aktif desteğini talep edecek.
Taleplerin başında ise üst düzey PKK kadrolarının tutuklanması var. ABD yönetiminin de desteği ile tutuklanan üst düzey kadrolar daha önce İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Irak'ı ziyaretinde oluşturulan Erbil-Ankara-Bağdat arasındaki "üçlü güvenlik mekanizması" sayesinde Türk yetkililerce de sorgulanabilecek.
Neresi yeni?Planın asıl hedefinin ABD ve Barzani'nin askeri operasyonlara destek sağlaması olduğu yorumları yapılıyor. Hatırlanacağı üzere Türkiye daha önce de Barzani ile ortak operasyon düzenlemiş ancak PKK karşısında başarısız olmuştu. Dahası Türkiye'nin Barzani ile ortaklaşa yapacağı "silah bırak" çağrısı da daha önce tekrarlanmış, Türkiye yine eylemlere katılan veya yönetici kadrodan olanları hariç tutmuştu. Askeri operasyonların da kesilmediği çağrı döneminde Türkiye yine başarısız olmuş, çatışmalar azalmak yerine artmıştı. Bugün yeniden gündeme getirilen planın tek çıktısı ise Türkiyeli Kürtler için bizzat hükümetin Barzani'yi otorite ilan etmesi dışında fazlaca bir farklılığı bulunmadığı yorumları yapılıyor.
Barzani otorite oluyorTürkiye'nin Barzani'yi içişlerinde kullanmasının adımları Özçelik'in adımlarıyla yürütülüyor. Geçtiğimiz ay Erbil'de Fethullah'a ait özel üniversitenin açılışına Türkiye ilk defa "diplomat" düzeyinde katılım göstermişti. Dahası o döneme kadar AKP'li vekillerin yürüttüğü gizli diplomasi açıkça yapılmış, söz konusu vekiller Barzani ile üniversitenin açılışına katılmışlardı. Son olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Irak'a giderek Irak Cumhurbaşkanı sıfatıyla Talabani ile görüşeceği oradan da Kuzey Irak'ı ziyarette bulunarak fiilen Kürt yönetimini tanıyacak ve muhatabı kabul edecek adımı atmaya hazırlanıyor.
Aynı süreçte karşı diplomasi faaliyeti yürüten DTP de Barzani ile görüşerek, Türkiye'de Kürt sorunun çözümü için yardım talep etti.