'Jandarmanın ihmali var koruculuğun yok'

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan ve Mardin'in Bilge köyünde 44 kişinin yaşamını yitirdiği katliamı araştıran alt komisyon raporunu tamamladı.

soL (HABER MERKEZİ) Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan, Mardin'in Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyü'nde 44 kişinin yaşamını yitirdiği katliamı araştıran alt komisyon raporunu tamamladı.

Raporda, katliamın "münferit" bir vaka olduğunu ve koruculuğun suçlu gösterilmesinin doğru olmadığını, olayın gerçekleştiği köye çok yakın olan Jandarma Karakolu'nun köye geç ulaşmasının ise soruşturulması gerektiği ifade edildi.

Koruculuk aklandı
"Sadece bu olaya bakarak ya da benzer münferit olaylar gerekçe gösterilerek tüm korucuların ve koruculuk sisteminin suçlanması ve lağvedilmesi şeklinde tepkisel bir değerlendirme içine girilmesi doğru değil" ifadesine yer verilen raporda, köy korucularının hukuk, psikoloji gibi konularda özel eğitime tabi tutulması, silah nerede ve hangi hallerde kullanılır gibi konularda da bilinçlendirilmesi önerisi ile yetinildi.

'Rant kavgası ihtimali güçlü'

Raporda Karakol Komutanı'nın "rant kavgası ihtimali güçlü" ifadesine yer verilirken, bölgeden geçen petrol boru hattının rantın nedeni olduğu iddiaları da yeraldı. Komisyon İlçe Başsavcısı ile yaptığı görüşmede de bu konuyu dile getirirken İlçe Başsavcısı "petrol kaçakçılığı ihtimalinin olayın nedenleri arasında değerlendirildiğini ancak somut bir bulguya rastlamadıklarını, savcılık olarak olayın nedeniyle ilgilenme durumunda olmadıklarını" kaydetti. İlçe başsavcısı ayrıca "Ulusal Yargı Ağı Projesi verileri çerçevesinde yaptıkları araştırma sonucunda zanlılardan birinin petrol kaçakçılığından yargılanmış ve delil yetersizliğinden beraat etmiş olduğu"nun tespit edildiği bilgisini verdi. Öte yandan hattan son iki yıldır petrol çalınmadığı da raporda yeraldı.

'Jandarma olaya geç müdahale etti'
Mardin Valisi, komisyon üyelerinin "Korucuların köye intikali ile jandarmanın köye intikali arasında ne kadar süre farkı olduğu"na yönelik sorularına karşılık "1.5 saatlik zaman farkı olduğunu tahmin ettikleri" bilgisini verdi. Valinin, konunun kaymakama geç haber verilmiş olmasının da idari açıdan soruşturulduğuna yönelik sözleri raporda yeraldı.

Mardin İl Jandarma Komutanı ise olaya geç müdahale edilmediğini, "geç haber verme" iddiasının da İlçe Jandarma Komutanlığının bilgi hazırlaması nedeniyle ortaya atıldığını söyledi.

Rapora göre, komisyon üyesi Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici'nin "olayla ilgili muhaberatın kaydedildiği bir sistemlerinin olup olmadığı" yönündeki sorusuna ise İl Jandarma Komutanı "Böyle bir sistemin bulunduğunu ancak, olaydan bir hafta kadar önce arızalandığı için tamire gönderildiği" yanıtını verdi.

Komisyon mazeretleri ikna edici bulmadı
Raporda olayın meydana geliş saati ile köye çok yakın olan Jandarma Karakolundan olay yerine ile irtibatın geç kurulması ve intikalin gecikmesi konusunda verilen bilgilerle, 156 telefon ihbarlarının kayıt edildiği cihazın olaydan bir hafta önce bozulduğuna yönelik bilgilerin komisyon tarafından ikna edici bulunmadığı vurgulandı. Raporda, "İl Jandarma Komutanına ve mülki makamlara böylesine önemli bir olayın ilçe jandarma komutanınca çok geç haber verilmesi etkili bir idari soruşturmanın yapılmasını gerekli kılmaktadır. Terörün yoğun olduğu bir bölgede koordinasyon ve istihbaratın mükemmel olması gerekir" denildi.