İzmir'de on binler buluşmaya başladı (Güncelleme 23:22)

İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda insanlar toplanmaya başladı. Kalabalık giderek artıyor...Bugünkü eylemin çağrıcılığını sendikalar yaparken DİSK, KESK, TMMOB, VE TTB genel grev kararıyla yarın hayatı durduracak.

Güncelleme:23:22
Bornova'da halk eylemine devam ediyor.

Bayraklı'da Çay Mahalleden Smyrna Meydanı'na yaklaşık 200 250 genç yürüdü.

Göztepe'de binlerce insan Mustafa Kemal Bulvarı'nda yolu kesti. İnsanlar burada serbest kürsü oluşturdu. soL gazetesinden Aslı İnanmışık, Halka yalan söylemenin suç olduğunu biliyoruz. Bu nedenle günlerdir gazetemizde gerçekleri yazmaya devam ediyoruz. Birlikte direnmeye devam edeceğiz.dedi.

Kürsü de konuşan bir genç kız 'Tayyip gidene kadar eylem yapıcaz. Hiç kimse bizi eve sokamaz.' şeklinde konuştu.

Görme engelli bir diğer vatandaş 'Görmüyor olabilirim ama hükümetin yaptığı her şeyden haberdarım. Direneceğiz.' dedi.

Buca, Çiğli, Evka 2'de insanlar mahalle mahalle eylemlerine devam ediyor.

Güncelleme: 21:42
Gündoğdu Meydanı'nda sendikaların miting programı biterken halk mahallelerinde eylemlere devam etmek üzere dağılmaya başladı. Ancak aynı zamanda alanda insanların çoşkulu bekleyişi de devam ediyor. Hükümet karşıtı sloganlar atılıyor. Şarkılar söyleniyor.

Güncelleme: 21:12
Özkanlar'dan Bornova Stadı'na doğru yürüyüş başladı. İnsanlar çoşkulu biçimde slogan atıyor. On bini aşkın insan yine alanda toplandı.

Güncelleme: 20:03
Eylem sırasında, Gündoğdu Meydanı girişinde, CHP Konak İlçe Örgütü, Abdullah Cömert'in hayatını kaybetmesi ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Örgüt adına konuşma yapan Konak İlçe Gençlik Kolları Başkanı Kemal Özdönmez, "Abdullah Can Cömert kardeşimizi Antakya'da dün katlettiler. Ailesine ve örgütümüze baş sağlığı diliyoruz. 22 yaşında gencecik bir fidanı bizlerden ayırdılar. Abdullah'ın acısı kadar acımasız olacağız bu düzene, Abdullah'ın ahı kadar adaletli olacağız Erdoğan'a. Ve onu koltuktan indirene kadar direneceğiz!" diye konuştu.

Vatandaşlar sokaklardaki eylemlerini sürdürüyor. Şu anda Cumhuriyet Meydanı'nda insanlar her yer Taksim her yer direniş, hükümet istifa , diktatör Tayyip istifa sloganları atıyor. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin ortaklaşa genel grev kararı aldı. Yarın İzmir'de hayat duracak.

Gezi Parkı eylemlerine destek kararı alan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB genel grev kararıyla sendikalar iş başı yapmayacak. İzmir’de belediye otobüslerinin yüzde 90’u saat 12:30’a kadar garajdan çıkmayacak. Ulaşım kilitlenecek, kamu kurumlarında işler duracak. Greve daha önce destek vereceğini açıklayan TÜRK-İŞ’e bağlı Belediye-İş sendikası ise işbaşı kararı alırken 'Ancak hiç bir şekilde polisi taşımayacağız' açıklaması yaptı.

DİSK greve gidiyor
Grev kararı ile ilgili açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Gezi Parkıyla başlayan ve ülke geneline yayılan direnişler sonucunda AKP’nin 10 yıllık iktidarı döneminde çıkan anti-demokratik yasalara karşı örgütlü olduğumuz İzmir’ de konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızla birlikte 1 günlük, AKP faşizmine karşı ihtar grevine tüm üyelerimizle destek veriyor ve greve gidiyoruz. Doğal olarak, İzmir halkının ulaşımını sağlayan şoförlerimizde saat 12.30’ a kadar garajlarında bekleyerek, çalışmayacaklardır. Bu eylemlilikler İzmir halkına değil, AKP’ nin halkımız üzerindeki baskılarına, özel yaşama müdahalesine, doğaya, haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşı yapılmaktadır. Bu grevimizde İzmir halkının desteğini yanımızda görmek işsizlerin, sendikasızların, öğrencilerin, taşeronlaştırmaya karşı çıkanların birleştiği bir grev olacaktır"dedi.

Araçlar çalışmayacak, herkes iş bırakacak
Büyükşehir’de otobüs şoförlerinin örgütlü olduğu Genel İş Sendikası’nın 1 No’lu Şube Başkanı Fikret Ocak da, araçların çalışmayacağını söyledi. Ocak, “Tepkimiz hükümetin uygulamalarına ve sendikalara gösterilen tavırlardır. Biz de eyleme destek olacağız” dedi. Öte yandan sendikalar örgütlü oldukları yerlerde iş bırakacak ve kimse çalışmayacak. Başta belediyeler olmak üzere kamu kurumlarında hizmet verme sorunun baş göstermesi bekleniyor.

TTB’nin ortaklaşa almış olduğu kararla yapılacak genel grev kapsamında İzmir’de yarın toplu ulaşım seferlerindeki eylem sendikalar arası ikilik yarattı. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikasında örgütlü İZELMAN’ın ESHOT bünyesinde çalışan şoförleri iş bırakacak. Ancak, TÜRK-İŞ’e bağlı Belediye- İş Sendikası’nın örgütlü olduğu İZULAŞ ve ESHOT kadrolu şoförleri ise sefere çıkacak.

Belediye- İş Sendikası yetkilileri ilk yaptıkları açıklamalarda genel greve katılacaklarını ve direksiyon başına geçilmeyeceğini bildirdi. Ancak akşam üzeri Belediye- İş 1 No’lu Şube Başkan Zeynel Ersoy, aldıkları karar gereğince şoförlerin işbaşı yapacağını söyledi.

"Halkı taşıyacağız. Ama hiç bir şekilde polis taşımayacağız."
Zeynel Ersoy, “Sendikalar arası bir iletişim kopukluğu oldu. Bu kez eylemin çalışarak olacağını düşünüyoruz. Biz yönetim olarak halkı bu duruma düşürenlerin ekmeğine yağ sürmeme, işi durdurup halkı karşısına alanların yanında olmama kararı aldık. DİSK'e değil, halka destek veriyoruz. Atelyeler ve diğer birimlerdeki işçiler genel greve destek olacak. İş bırakacak. Ancak, şoförlerimiz direksiyon başına geçecek. Halkı taşıyacağız. Ancak hiç bir şekilde polisi taşımayacağız.” dedi.

"Yarın şoförlerin tamamına yakını çalışmayacak"
Ersoy, bu kararda ESHOT yönetiminin baskısı olduğu sorusuna ise “Hayır olmadı. Sendika Şube yönetimi olarak bu kararı aldık. Kimse bize baskı yapamaz” yanıtını verdi. Buna göre yarın şoförlerin yarısı çalışmayacak. Ancak ESHOT yönetimi vardiya değişikliğiyle öğleye kadar aksama olmaması için düzenleme yapacak.

Gelişmeleri aktaracağız...

(soL- Haber Merkezi)