İTÜ'lüler okullarından utancı temizledi

Başta İTÜ olmak üzere birçok üniversitede öğrenciler Soma’daki maden faciasında ölen yüzlerce işçi için eylem yaptı. İTÜ’lüler, işçilerin katlinden sorumlu isimleri okullarından sildirmeyi başardı.

(soL-İstanbul)İTÜ Maden Fakültesi öğrencileri önceki gece Soma’da yaşanan maden katliamının ardından bölüm başkanlarının tartışma yaratan sözleri ve fakültenin duruşu nedeniyle fakültelerini işgal etti. Ayazağa Kampüsü’nde bulunan binanın girişlerine barikat kuran öğrenciler yayınladıkları bildiride Soma A.Ş patronlarının akademik danışma kurulundan çıkarılmalarını ve “Korbanmonoksitle ölüm tatlıdır” açıklamasıyla tepki çeken Orhan Kural’ın görevinden istifa edip kamuoyundan özür dilemesini talep ettiler. İTÜ Öğretim Üyeleri Derneği de Maden Fakültesi’nin önüne gelerek öğrencilere destek oldu.

İTÜ’lülerin talepleri kabul edilene kadar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’nde de öğrencilerin işgal eylemi başlattı ve forum düzenledi. Galatasaray Üniversitesi öğrencileri gündüz gerçekleştirdikleri boykotun ardından gece de nöbet tuttu. Boğaziçi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri gece 00.00’da buluşarak kampüslerinde nöbet tuttu. Öğrenciler, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde yurt önünde ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi önünde Soma için nöbet tuttu.

Talepler kabul edildi
İTÜ yönetimi ile görüşülmesinin ardından öğrencilerin talepleri şöyle sıralandı: “1) Orhan Kural’ın istifası ve resmi olarak özür dilemesi. 2) Rektörlükten “kaza değil katliam” açıklamasının yapılması ve polis saldırısının durdurulması üzerine açıklama 3) Alp Gürkan’ın Maden Fakültesi Danışma Kurulu ile ilişiğinin kesilmesi ve bu durumun dekan tarafından deklare edilmesi. 4) İşgali gerçekleştiren öğrencilere soruşturma açılmaması ve okula polis girmemesi.

İTÜ yönetimi yapılan görüşmelerin ardından geri adım attı ve talepleri kabul etti. Soma Holding’ten Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu’nun İTÜ Maden Fakültesi Akademik Danışma Kurulu üyeliklerine son verildiği ve öğrencilere soruşturma açılmayacağı resmi olarak açıklandı.
İşgalin ardından Orhan Kural kişisel internet sitesinden yaptığı açıklamayla özür diledi, “Ben sadece karbonmonoksitin bilimsel gerceklerini anlatmaya çalışmıştım. Daha önce de açıkladığım gibi tamamen yanlış anlaşıldım. Tüm İTÜ Ailesi’nden ve tüm öğrencilerimden özür dilerim” dedi.

Öğrencilere destek
İTÜ’de Soma’da yaşanan katliamı protesto etmek amacıyla Maden Fakültesi’ni işgal eden üniversiteliler dün bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Diğer üniversitelerden ve meslek örgütlerinden İTÜ’lü öğrencilerin eylemine destek geldi. DİSK Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman, Taksim Dayanışması adına Beyza Metin ve İstanbul Kent Savunması sözcüsü birer konuşma yaparak öğrencilerin eylemine destek verdiler. Açıklamanın ardından İTÜ’ye desteğe gelen öğrencilerle birlikte bir forum gerçekleştirildi.