İstifa eden edene

Yerel seçimlerde aday adayı olmak isteyen kamu görevlilerinin görevlerinden istifa etmeleri için son gün dündü. İstifa eden üst düzey kamu görevlilerinin çoğunun AKP'yi "tercih" etmesi dikkat çekti.

soL (HABER MERKEZİ) 29 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerde aday adayı olmak isteyen kamu çalışanları dün görevlerinden istifa etti. İstifa eden üst düzey yetkililerin AKP'yi "tercih" etmesi ve istifa eden kamu görevlilerinin çoğunun polis olması dikkat çekti.

AKP'ci bürokratlar
İktidara geldiği günden beri kadrolaşmakla suçlanan AKP, seçimlerde de aynı kadrolarını kullanıyor. Özellikle müsteşarlık ve kamu kuruluşlarının yöneticiliği gibi makamlara kendi kadrolarını yerleştiren AKP, seçim döneminde bu kadrolarını tekrar değerlendirmeye çalışıyor.

AKP'den aday adayı olabilmek için kamudaki görevlerinden istifa eden isimler şu şekilde:

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay

Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Genel Müdürü Murat Bey Balta

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müşaviri ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Külcü

Maliye Bakanlığı danışmanı Tuncay Karartı

Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Esat Pınarbaşı

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu

Erzurum Numune Hastanesi Başhekimi Selçuk Bozhalil

Şanlıurfa Bayındırlık ve İskan İl Müdürü M. Ali Tunç

Şanlıurfa'da Vakıflar Bölge Müdürü Arif Çelik

Belediyeler aday deposu
AKP'den aday olmak için kamudaki görevini bırakan isimlerin önemli bir kısmı da AKP'li başkanların yönetimindeki belediyelerden... İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hüseyin Öztürk ve Belediye Başkanlığı Danışmanı Abdülkadir Ömer Abamor'un da aralarında bulunduğu 17 Büyükşehir Belediyesi çalışanı yerel seçimlerde aday adayı olabilmek için görevlerinden istifa ettiler. Bu isimlerin tamamının AKP'den aday olması bekleniyor.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Dursun Ali Kırmızıtaş, AKP'den aday adayı olmak için istifa etti. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sıdık Aslan'da istifa edenler arasında, Aslan'ın Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olması bekleniyor. Kazım Karabekir Belediye Başkan Yardımcısı Hanifi İspirli'de istifa ederek Erzurum Azizye'de AKP'den Belediye Başkanı aday adayı oldu. AKP'li Konya Meram Belediyesi'nin Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hacı Koyuncu da yerel seçimlere katılmak için görevinden istifa etti. Koyuncu, AKP'nin Kadınhanı Belediye Başkanı aday adayı olduğunu açıkladı.

Belediye kökenli aday adayları AKP'nin yanı sıra CHP'de de adaylık yarışına girdi. Çankaya Belediyesi'nde Avukat ve Hukuk İşleri Müdürü olarak 16 yıldır görev yapan Avukat Ali Yıldırım, CHP'den Çankaya Belediye Başkan aday adaylığı için görevinden istifa etti.

Polislerin hizmet aşkı
Dün, gün içerisinde toplam 31 polis, seçimlere katılmak üzere görevinden istifa etti. Görevinden istifa eden polislerin görevleri ise şu şekilde: İki Emniyet Müdürü bir Emniyet Müdür Yardımcısı bir Polis Okulu Müdür Yardımcısı iki Emniyet Amiri iki Komiser ve 23 polis memuru. Balıkesir Emniyet Müdürü Coşkun Hayal, Çanakkale Emniyet Müdürü İhsan Ünal, Kırklareli İl Emniyet Müdür Yardımcısı Demiray Çavdar, Niğde Polis Okulu Müdür Yardımcısı Dr. Basri Özdemir gibi isimlerin AKP'den aday adayı olması beklenirken daha alt rütbeli isimlerin MHP'yi tercih edebileceği söyleniyor.

Parti görevinden istifa edenler
29 Mart seçimlerinde aday olmak isteyen kimi AKP ve CHP'liler de parti görevlerinde istifa ettiler.

CHP Ankara İl Başkanı Yaşar Çatak görevinden istifa ederek, Çankaya Belediye Başkanlığı aday adayı olduğunu açıkladı. AKP Malatya İl Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Belediye Başkanlığı'na aday olduğunu açıkladı.

AKP Manisa İl Başkanı Dursun Ali Yıldız, yerel seçimler nedeniyle başka görevlere aday olabilmek için görevinden istifa etti. Hangi göreve aday olacağı konusunda henüz net bir kararı olmadığını dile getiren Yıldız, "Bundan sonra partimizin bize uygun gördüğü bir göreve aday olacağız. Kanun gereği aday olabilmek için mevcut il başkanlığını bırakmam gerekiyordu. Ben de bunu yaptım." dedi

Akademi zayıf kaldı
Önceki dönemlerde özellikle CHP'nin önemli aday depolarından birisi olan üniversiteler bu seçim döneminde daha sönük kaldı. Akdeniz Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın 29 Mart 2009'da yapılacak yerel seçimlerde, CHP'den Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına aday adayı olacağı öğrenildi. Harran Üniversitesi Öğretim görevlisi olan Mehmet Oymak'ın da AKP'den aday olacağı söyleniyor.