İstemem torbaya at

Çiçeği burnunda Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun "kayıt sırasında para alınmaz" açıklamalarından hemen sonra Plan-Bütçe Komisyonu’nda Torba Tasarı görüşülmeye başlandı.

soL (HABER MERKEZİ) Yeni eğitim döneminde ilköğretim okullarının kayıtlarının yaklaşmasıyla birlikte kayıt sırasında alınan "bağışlar" yeniden gündeme geldi. Kamuoyunda tartışmalara neden olan 'bağış' konusuna, 'Torba Tasarı' ile düzenleme geliyor. Böylece artık öğrenci velileri kayıt için zorunlu "bağış" ödemeyecek. Bunun yerine okulun masraflarının "bir kısmını" paylaşacak!

Plan-Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan Torba Tasarı'da bağış zorunlu hale getirilmiyor, bazı harcamalar için velilerden "yardım" toplanmasının önü açılıyor.

Yeni tasarıda neler var?
Kadrolu olanlar dışında okullarda temizlik ve güvenlik personeli çalıştırılması halinde, bunların maaşlarını ödemek amacıyla bağış toplanabilecek.

'Zorla bağış' yasağı korunurken, giderleri karşılamak için toplanan bağışların vergiden muaf olduğu belirtiliyor. Mevcut uygulamada okul-aile birlikleri maddi imkandan yoksun öğrenciler için bağış alabiliyor.

Torba Tasarı'ya yatarak tedavide yüzde 1'i katkı payı öngören madde eklendi. Her tedavi için en fazla asgari ücretin dörtte biri kadar katkı payı alınacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu madde ile gelir değil usülsüz olarak şişirilmiş faturaları önlemeyi amaçladıklarını söyledi.

Bitmedi! Üç maddesi kabul edilen tasarının görüşmelerineise haftaya devam edilecek.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ne demişti?
Milli Eğitim Bakanı katıldığı İl Milli Eğitim Müdürleri Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada "hiçbir surette, velilerimizden okullara kayıt yaptırırken, bir ön koşul olarak bağış yapılmasının istenmemesini ve bu konuda hassas davranılmasını" önemle rica etti ve "bağış yapmanın ruhuna da aykırı olan bu yaklaşımdan özenle kaçınılmasını" istemişti.

Sonuçta bir çözüm bulunur
"Zorunlu bağış"ı kolaylaştıran başka bir düzenleme de 2004 yılında yine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmişti. MEB tarafından hazırlanan ve 11.11.2004 tarihinde mecliste onaylanan yasayla okul aile birliklerinin "okulların eğitim ve öğretim hizmetlerine etkinlik ve verimlilik kazandırmak, okulların ve maddi imkanlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere" ayni ve nakdi bağış kabul edebilmelerinin önü açılmıştı. Bu şekilde, kayıt dönemlerinde bağış adı altında alınan paralarla birlikte yıl içerisinde öğrencilerden "kalorifer parası", "temizlik parası", "fotokopi parası" gibi çeşitli fırsatlarla istenen paraların toplanmasının da yasal kılıfı oluşturulmuştu.