İşte 'normalleşen Türkiye'nin fotoğrafı: Ökkeş Şendiller yine Maraş'taydı!

Bugün Maraş'ta insanın kanını donduracak görüntüler vardı. Bir yanda katliamın hesabının sorulmasını, sorumluların yargılanmasını isteyenler, diğer tarafta da 32 yıl önce olduğu gibi yine katliam yapmak isteyenler. Katillerin arasında Ökkeş Şendiller de vardı.

32 yıl önce Maraş'ta yüzlerce Alevi katledilmişti. Tıpkı, 1 Mayıs 1977 Taksim Katliamı, 16 Mart 1978 Beyazıt Katliamı, 9 Ekim 1978 Bahçelievler Katliamı, 28 Mayıs 1980 Çorum Katliamı gibi sola ve emekçilere karşı ABD-NATO-devlet-MHP işbirliği ile gerçekleştirilen diğer katliamlar gibi, Maraş'ta da büyük bir vahşete imza atılmıştı.

Alevilere ve solculara karşı gerçekleştirilen bu katliam 19 Aralık 1978'de başlamış ve günlerce sürmüştü. Türkiye sağının artık klasikleşmiş provokasyon yöntemi ile, antikomünist "Güneş Ne Zaman Doğacak" isimli filmin gösterildiği salona bomba atılmış ve sonrasında suç Alevilere ve solculara atılarak büyük bir katliam gerçekleştirilmişti.

Yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti. Taksim, Beyazıt ve Bahçelievler katliamlarını yaşayan Türkiye, Maraş katliamı ile hızlıca karanlığa doğru sürüklendi. Amerikancı, işçi düşmanı, gerici ve faşist 12 Eylül darbesine giden yol açıldı.

Aleviler Maraş'tan göç etmek zorunda kaldı. Maraş'ta solcu dernekler ve sendikalar kapatıldı.

Katliamın faileri ise ceza almadan beraat etti. Hatta, katliamın bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller (asıl ismi Ökkeş Kenger), sadece beraat etmekle kalmadı, milletvekili oldu, hatta utanmadan Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi oldu.

Tıpkı, Vatikan'ın emri ile, sırf Sovyetler Birliği'ne karşı bir saldırıya bahane amacıyla, Papa'yı vuran faşist Mehmet Ali Ağca gibi TRT'ye çıktı. Katliama Hrant Dink ve komünistlerin neden olduğunu söyledi. Daha doğrusu, bu rezalete TRT ev sahipliği yaptı.

MHP ve daha sonra BBP üyesi oldu. Fotoğraflarda da görüldüğü gibi Kahramanmaraş'ta, katliamın gerçekleştiği yerde, Ökkeş Şendiller İrtibat Bürosu bile açtı.

AKP, Türkiye gericiliğinin ve faşist hareketin bütün suçlarını ne olduğu belirsiz bir hayali örgüte atmaya çalışırken, diğer katiller gibi o da kahraman gibi ülke sokaklarında gezdi.

Katil Ökkeş Şendiller, 'ülküdaşları' yani diğer katillerle birlikte, bir kez daha çıktı karşımıza. Hem de tam 32 yıl sonra katliamda kaybettiği yakınlarını anmaya gelen gözü yaşlı insanların karşısında sırıtırken çıktı karşımıza. Bu katliamın hesabı sorulsun diye Maraş'a gelen yüzlerce Alevinin karşısında sırıtarak çıktı Ökkeş Şendiller.

(soL)