İşte bilim işte adam

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın son kabine değişikliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na getirilen Ömer Dinçer için bilim adamı dediği ortaya çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Ergenekon İddianamesi'nin deliller klasöründe yer alan ve eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'a ait olduğu iddia edilen bir belgede, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dönemin Başbakan Müsteşarı Ömer Dinçer'i "Kendisi bir bilim adamıdır (...) Kendisinden millet istifade etmektedir" diye savunduğu ortaya çıktı.
Hatırlanacağı üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın "kapatma yaptırımına konu eylemler" bölümünde Ömer Dinçer'in 1995 yılında yaptığı ve sonrasında arkasında durduğunu belirttiği sözleri yer almıştı. Dinçer, 19-21 Mayıs 1995 tarihinde Sivas'ta yapılan konferansta "...Türkiye'de Cumhuriyet ilkesinin yerini katılımcı bir yönetime devretmesi gerektiği ve nihayet laiklik ilkesinin yerinin İslam'la bütünleşmesinin gerekli olduğu kanaatini taşıyorum" ifadelerini kullanmış, daha sonra bu sözleri bir dergide (http://eski.iktibas.info/dergi/2004/subat/gundem.htm) yayınlanmıştı.
Deliller arasında yer alan Erdoğan'ın 15 Ocak 2004'te "Ulusal Güvenlik Brifingi"nde verdiği beyanatlarının Ömer Dinçer'in yaptığı konuşmalar dolayısıyla oluşan tepkiler nedeniyle verdiği tahmin ediliyor.
"Çal"a kalem bilim adamlığıBaşbakanlık Müsteşarı iken 2007 seçimlerinde AKP milletvekili olan, bu ay içerisinde ise Faruk Çelik yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na getirilen Ömer Dinçer hakkında verilen kesinleşmiş hükümler, Başbakan'ın iddiasının aksine yeni bakana bilim adamı denilmesini imkansız hale getiriyor. Bu duruma gerekçe olarak Dinçer'in akademik dünyada yüz kızartıcı suç olarak bilinen intihal yapmış olması gösteriliyor. İntihal, "Bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi göstermek" olarak tanımlanıyor ve hırsızlıkla eşanlamda kullanılıyor.
Dinçer'in intihal suçuna delil teşkil eden ve Yardımcı Doçent Yahya Fidan ile birlikte yazdığı "İşletme Yönetimi" isimli kitabı, 2005 yılında YÖK bünyesindeki Yüksek Disiplin Kurulu'nda ele alınmıştı. Bilirkişi görüşleri doğrultusunda, bahsedilen kitapta Prof.Dr. Tamer Koçel'in kitabından pek çok aşırma tesbit edilmiş ve YÖK tarafından intihale karar verilmişti. YÖK'ün verdiği kararın iptali için Ankara 1. İdare Mahkemesi'ne başvuran Dinçer'in açtığı dava mahkeme tarafından reddedilmişti.
Ankara 1. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı Danıştay'da temyize götürme hakkı olan Dinçer'in bu yola gitmemesi, intihal suçunu kabul ettiği ve gündemden düşürmeye çalıştığı şeklinde yorumlanıyor.
Başbakan Erdoğan'ın geçmişte "kendisinden millet istifade etmektedir" diye savunduğu Ömer Dinçer, kişisel internet sitesinde, intihal suçlaması kesinleşmiş kitabına Akademik yayınlar arasında hala yer veriyor.