İşte AKP'nin savaş tezkeresi!

AKP’nin Suriye saldırganlığı sonucunda dün 5 yurttaşımızın yaşamını yitirmesinin ardından AKP savaş tezkeresini jet hızıyla meclise sundu. Patlamaya kimin neden olduğu henüz netleşmeden meclise gelen savaş tezkeresindeki muğlak ifadeler dikkat çeken bir diğer nokta oldu.

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde 5 yurttaşın hayatını kaybettiği olayın ardından, AKP hükümeti patlamaya kimin neden olduğunun tespit edilmesi ihtiyacı duymaksızın tezkereyi meclise sundu. Tezkere içerdiği muğlak ifadelerle de dikkat çekiyor.

İşte AKP’nin savaş tezkeresi metni

"Suriye Arap Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinin yürüttüğü askeri harekat kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımaza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldırı eşiğindedir...

Bu çerçevede hudut, şumul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesiyle, bununla ilgili gerekli düzenlemenin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 1 yıl süreyle izin verilmesini Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca arz ederim."

Tezkerede ile hükümete geniş ve belirsiz yetkiler isteniyor
Tezkerede yer alan bu ifadelerin muğlaklığı dikkatleri çekerken, tezkerenin bu hali mecliste de büyük tepki çekti. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, tezkerenin AKP’ye “cihan harbi yetkisi” verdiğini belirterek içeriğe tepki gösterdi.

CHP milletvekili ve soL gazetesi yazarı İlhan Cihaner de tezkeredeki belirsizliğe dikkat çekerek, tezkerenin zamanının ve kapsamının belirsiz olduğunu ve “yabancı ülkeler” tabirinin hükümete geniş bir yetki verdiğini söyledi.

Tezkerenin “silahlı saldırı eşiğinden” bahsettiğini hatırlatan Cihaner, “silahlı saldırı eşiği savaş ilanı anlamına gelen tezkereyi haklı göstermez. Silahlı saldırıya anında cevap vermek için tezkereye ihtiyaç yoktur. Uluslararası hukuk bu hakkı verir” dedikten sonra, “tezkere niye” diye sordu.

Akçakale’yi kim, neyle vurdu?
Jet hızıyla meclise sunulan tezkeredeki muğlak ve geniş kapsamlı yetki veren ifadeler dışında dikkat çeken bir diğer konu da Akçakale’deki saldırının perde arkası gelişmeleri oldu. Saldırının kimin tarafından yapıldığı henüz netleşmemesine karşın AKP’li yetkililer doğrudan Suriye’yi suçlayarak “top mermisi” ile saldırı yapıldığını ileri sürdü.

Buna karşın bu sabah soL’da da yer verdiğimiz haberde, batılı kaynaklar patlamaya “havan mermisi”nin neden olabileceğini iddia etti. Muhaliflerin de kullandığı “havan mermisi” saldırını kimin tarafından yapıldığı konusundaki şüpheleri arttırırken, konuyla ilgili emekli binbaşı Murat Papuç’un “saldırı düzenli ordu işi değil” sözleri de tartışmaya yeni bir boyut kazandırıyor.

(soL - Haber Merkezi)