İstanbul ve Ankara’ya Obama eziyeti

ABD Başkanı'nın Türkiye ziyareti sırasında Ankara ve İstanbul’da trafik duracak. Vatandaşlardan "sabır ve anlayış" istendi.

soL (HABER MERKEZİ) Dün akşam saatlerinde Ankara'ya gelen ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyareti için alınan önlemler nedeniyle başkenti ve İstanbul'u çileli bir gün bekliyor. Ziyaret öncesinde güvenlik önlemleri sarı alarm seviyesine yükseltildi.

Dün akşam Esenboğa Havalimanı'na inen Obama'nın oteline gidişi güzergahındaki tüm caddeler ve bu caddelere çıkan sokaklar trafiğe kapatıldı. Obama bu sabah Anıtkabir'e bir ziyaret geçekleştirecek, ardından Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından resmi törenle karşılanacak. Gül ile birlikte düzenlenecek ortak basın toplantısından sonra TBMM'yi ziyaret edecek. TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yanı sıra sırasıyla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile de Toptan'ın makam odasında ayrı ayrı görüşecek olan Obama daha sonra Genel Kurula hitap edecek. Barack Obama, daha sonra Başbakanlık binasına geçerek, Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Görüşmenin ardından ikilinin basına hitap etmeleri öngörülüyor.

Uçuş yasağı

Obama'nın Ankara'daki temasları sırasında sivil havacılık kurumlarına, şehir merkezi üzerinde uçuş yasağı uygulanacak.

Obama'nın Medeniyetler İttifakı 2. Forumu'na katılmak üzere akşam saatlerinde Air Force One uçağı ile saat 19:10'da İstanbul Atatürk Havalimanı'nda olması bekleniyor. Devlet Konukevi önünden makam aracına binecek olan Obama, buradan kalacağı otele hareket edecek.

Vali Güler: Biz kapatacağız siz sabredeceksiniz
İstanbul Valisi Muammer Güler, Obama'nın ziyareti ve Medeniyetler İttifakı Forumu nedeniyle 8 bin 800 polisin görevlendirildiğini belirterek, ulaşım zorlukları nedeniyle vatandaşlardan sabır ve anlayış beklediklerini açıkladı. Güler ayrıca polisin uyarılarına uyulmasını istedi.

Obama'nın en uzun süreli yurtdışı gezisini Türkiye'ye yaptığını ve gezinin İstanbul ayağının özel bir yeri olduğunu söyleyen Güler, ABD Başkanının Ayasofya ve Sultanahmet'i de ziyaret edeceğini belirtti. Obama'nın Ayasofya müzesi ve Sultanahmet gezisi sırasında tramvay seferlerine de ara verilecek. Sarı alarm düzeyi Obama'nın yarın öğleden sonra İstanbul'dan ayrılmasına kadar devam edecek. Obama'nın uçağı Air Force One'ın Atatürk Havalimanı'na gelişinde ve İstanbul'dan ayrılacağı saatten 15'er dakika önce havalimanı trafiği, uçakların iniş ve kalkışlarına kapatılacak. Obama'nın İstanbul'a geleceği bu akşam ve İstanbul'dan ayrılacağı yarın öğle saatlerinde havalimanı yolu giriş ve çıkış trafiğine kapalı olacak. Bu saatlerde uçuşu olan yolcuların uçaklarını kaçırmamaları için Atatürk Havalimanı'na metroyla gelmeleri yönünde uyarı yapılıyor.

Ankara'da bugün kapalı olacak yollar

Sabah saat 08:00'den itibaren geçişin tamamlanacağı saate kadar Tahran Caddesi, Arjantin Caddesi, Noktalı Sokak, Boğaz Sokak, İran Caddesi, Çankaya Caddesi Cinnah Caddesi, Atatürk Bulvarı'nın Kızılay Kavşağı ile Çankaya Caddesi arasında kalan bölümü, İnönü Bulvarı'nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kavşağı ile Atatürk Bulvarı arasında kalan bölümü, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Akdeniz Caddesi, Gençlik Caddesi'nin Akdeniz Caddesi, Turgut Reis Caddesi ve Anıt Caddesi arasında kalan bölümü, Vekaletler Caddesi, Yahya Galip Caddesi, Milli Müdafaa Caddesi arasındaki kavşağa bağlı sokak ve cadde çıkışları araçlara kapalı tutulacak.

Saat 15:00'ten itibaren yine geçişin tamamlanacağı süreye kadar Atatürk Bulvarı'nın Kızılay Kavşağı ile Çankaya Caddesi arasında kalan bölümü, bağlı sokak ve cadde çıkışları, Çankaya Caddesi, Simon Bolivar Caddesi, Kahire Caddesi, Doğukent Caddesi, Çevre yolu, Esenboğa Havalimanı yolu ile kavşaklara bağlı sokak ve cadde çıkışları, İnönü Bulvarı'nın Akay Kavşağı ile Balgat Köprü arasında kalan bölümü bağlı sokak ve cadde çıkışları, Konya yolunun Balgat Köprü ve Migros (Ankamall) arasında kalan bölümü bağlı sokak ve cadde çıkışları, Samsun yolunun 1011 kavşağı ile Aydınlıkevler kavşağı arasında kalan bölümü bağlı sokak ve cadde çıkışları, Çankırı Caddesi, İrfan Baştuğ Caddesi ve bu caddelere çıkan sokak, cadde çıkışı ile Esenboğa Havalimanı yoluna çıkan sokak ve cadde çıkışları trafiğe kapatılacak.

Noktalı Sokak, Boğaz Sokak, Arjantin Caddesi, İran Caddesi'ne gelen araçlar, Sheraton Oteli istikametine dönüş yapamayacaklar. Noktalı Sokak, Boğaz Sokak sakinleri araçlarını Sheraton Oteli önüne park edemeyecekler.

İstanbul'da bugün ve yarın kapanacak yollar
İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, forum ve ziyaret kapsamında ihtiyaç duyulduğunda trafiğe kapatılacak güzergahlar şunlar:

Sefaköy D-100 yolu güney katılımı, Küçükçekmece D-100 yolu Florya ayrımı, Şükrü Balcı Polis Okulu istikameti ve güney katılımı, Basın Ekspres yolu havalimanı istikameti ve D-100 güney katılımı, Florya ışıklardan, Askeri Havalimanı istikameti, Askeri Havalimanı kavşağından sivil havalimanı kavşağına kadar olan bağlantı yolu.

Atatürk Havalimanı A, B, C, kapılarından çıkışlar, CNR fuar merkezi çıkışları, Atatürk Havalimanı'ndan itibaren Esentepe Balmumcu ayrımına kadar D-100 yolu tüm güney katılımlar.

Boğaziçi Köprüsü'nden Beşiktaş istikameti, Zincirlikuyu'dan Balmumcu, Barbaros Bulvarı ve Beşiktaş meydanına açılan tüm cadde ve sokaklar, Yıldız Posta Caddesi'nden Balmumcu istikameti, Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü önünden Dolmabahçe Sarayı ve Conrad Otel istikametine olan cadde ve sokaklar, Conrad Otel'den Galata Köprüsü istikametindeki Barbaros Bulvarı, Beşiktaş, Çırağan, Dolmabahçe, Meclis-i Mebusan ve Kemeraltı caddeleri ile bu caddelere çıkan sokaklar, Mete Kavşağı ve Süzer Plaza'dan Dolmabahçe kavşağına inişler.

Tophane-i Amire Binası çevresindeki cadde ve sokaklar, Perşembe Pazarı Tershane Caddesi'nden ve Şişhane'den Unkapanı köprüsüne gidiş, Unkapanı Bankalar Caddesi, Unkapanı Köprüsü'nden Gülhane alt kapı istikametine tüm cadde ve sokaklar, Gülhane tramvay durağı, Beyazıt Meydan'dan Sultanahmet Meydanı'na kadar tüm cadde ve sokaklar, Ayasofya ve Sultanahmet meydanlarına çıkan tüm cadde ve sokaklar. Sirkeci Meydanı'ndan Askeri Havalimanı kavşağına kadar Sahil Kennedy Caddesi'ne çıkan tüm cadde ve sokaklar.