İstanbul KCK davasında iddianame okunuyor, engellemeler sürüyor

İstanbul 1. KCK davasında bugün jandarma avukatları abluka altına alındı. Aranmaya isyan eden Irak Dünya Mahkemesi üyesi soyunma eylemi yaptı. Tutuksuz sanıklar kimlik tespitini Kürtçe yanıtladı. İddianamenin okunmasına geçilen duruşmada avukatların tüm talepleri reddedildi. Dava 8 Temmuz'a ertelendi.

Güncelleme: 18:50

İstanbul 1. KCK davasının bugün görülen 4. duruşmasında iddianamenin tamamının okunmasına başlanırken avukatların yaptığı tüm talepler mahkemenin verdiği ara kararda reddedildi. Hasta tutukluların tahliyesini de reddeden mahkeme Adli Tıp'a sevkin kararını verirken savcılık ifadesini dahi Kürtçe veren sanığa tercüman talebini de reddetti.

Mahkeme avukatların tüm taleplerini reddetmeye devam ediyor
Avukat Sinan Zincir, sağlık durumu kötü olan müvekkilleri Canşat Çelik, Recep Karagül, Hatice Vural, Faruk Tur ve Ahmet Sağdıç'ın tahliye edilmesini talep etti. Ayrıca mahkeme salonunda avukat bölümünde oturan jandarma komutanlarının oradan çıkarılmasını isteyen Zincir, TRT spikerlerinin PKK, KCK gibi kelimeleri Türk dil kurallarına uygun okumasını istedi. Zincir, “Abdullah Öcalan'la görüşmeler iddianameye aynen alınmış. O görüşmelerde PKK'ye yazıyor, ama spiker PKK'ya diye okuyor, spiker olduğu gibi okusun” dedi.

Savcı görüşünü bütün taleplerin reddi yönünde açıkladı. Mahkeme heyeti de dünkü oturumda talep edilen 3. yargı paketi sebebiyle örgüt propagandasıyla açılan kamu davasının düşürülmesi talebini bu aşamada reddettiğini belirtti.

Savcılıkta Kürtçe ifade veren sanığa tercüman talebi de reddedildi
Kürtçe bilen tercüman talebi ile ilgili kararı daha önce verdiğini, bu nedenle yeni karar vermeyeceğini açıklayan mahkeme başkanı Ali Açlık, Arapça bilen sanığın savcılıkta Türkçe ifade verdiği için Arapça tercüman talebini de reddettiğini açıkladı. Mahkeme, hazırlık soruşturması aşamasında tercüman aracılığıyla Kürtçe ifade veren Cemale Eser'in tercüman talebini de, “Avukatlar, müvekkilin Türkçe bildiğini söylemişti ona rağmen anadilde savunma yapmak istiyorlar” diyerek bu talebi de reddetti.

"Oturma düzeni konusunda yetkili benim"
Avukatların jandarma hakkında görevi kötüye kullanmakla ilgili suç duyurusu başvurusunun Silivri Savcılığına gönderilmesi kararı alındı. 5 hasta tutuklunun da Adli Tıp Kurumu'na sevkine karar verildi. “Oturma düzeni konusunda mahkeme başkanı yetkilidir” diyen mahkeme başkanı, salonda avukatların bölümünde oturan jandarma komutanlarının da yerlerinde kalacağını söyleyerek bu yöndeki talebi de reddetti.

Dava 8 Temmuz'da görülmeye devam edecek.


Kürt siyasetçiler, akademisyenler, öğrencilerle birlikte 206 kişinin yargılandığı İstanbul 1. KCK davası bugün de skandal uygulamalarla devam ediyor. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bulunduğu Silivri’de görülen davanın 4. gününde sabah saatlerinde avukatlara ve izleyicilere yönelik engellemelerin ardından iddianamenin tamamının okunmasına geçildi.

Avukatlar jandarma robocoplar tarafından ablukaya alındı
Avukatlara yaka kartıyla ve cep telefonlarını bırakarak duruşma salonuna girme yönünde dayatma bugün de tekrarlandı. Savunma mesleğine yönelik engellemeye karşı aranmadan ve meslek kartlarıyla adliye binasına girmek isteyen avukatlar, jandarma robocoplar tarafından abluka altına alındı. Tutuklu yakınları, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla müdahaleye tepki gösterdi.

Jandarma komutanı sicil numarasını vermedi
Avukatlar ve jandarma arasında yaşanan tartışmada avukat Can Atalay, suç duyurusunda bulunmak için yarbay olan jandarma komutanından sicil numarasını istedi ancak verilmedi. Avukatlar da yaka kartlarını takmadan arama noktasından geçerek duruşma salonuna girdi.

DK tutuklusu Hakan Soytemiz de KCK sanığı yapıldı
Mahkeme heyeti beş tutuklunun hastaneye gittiğini ve Devrimci Karargah davasından tutuklu bulunan Hakan Soytemiz’in de KCK davasına sanık olarak eklendiğini belirterek duruşmada hazır bulunduğunu söyledi. Diğer sanıklardan ayrı tutulan tutuklu Mehmet Keleşoğlu ise duruşmaya getirilmedi.

Mahkeme: “Kürtçe konuştukları görüldü”
Tutuksuz sanıkların kimlik sorgusuna geçilerek mahkeme başkanı Ali Açlık, “Türkçe yanıt verecek misiniz?” sorusunu yöneltti. Tutuksuz sanıklar “Ez li virim”, “Ez Kurdim” yanıtı verirken Nuriye Avşar ise Arapça “Muti” cevabını vermesi üzerine duruşma tutanağına, “Kürtçe konuştukları görüldü” ifadesi geçildi.

Arapça tercüman talebi
Söz alan avukat Sinan Zincir müvekkili Nuriye Avşar'ın Arap olduğunu söyleyerek, "Kürtçe tercümanla birlikte Arapça için de tercüman istiyoruz" dedi. Mahkeme Başkan Açlık, talebi değerlendirecekleri yanıtını verdi.

İddianamenin tamamının okunmasına geçildi
Duruşmada iddianamenin okunmasına geçildi. Dünkü duruşmada mahkeme tüm talepler arasında sadece iddianamenin tamamının okunması talebini kabul etmişti. 2 bin 400 sayfa olan iddianame sanık bilgileri kısmı geçilerek 89. sayfasından itibaren okunmaya başlandı.

Irak Dünya Mahkemesi üyesi soyunma eylemi yaptı
Öte yandan davanın başladığı hafta başından bu yana duruşmaları izleyen Irak Dünya Mahkemesi üyesi felsefeci Prof. Dr. Lieven de Cauter tacize varan sıkı arama uygulamasına isyan ederek bugün soyunma eylemi yaptı.

“Bize terörist gibi davranmaya devam ederlerse yine soyunacağım”
KCK davasından tutuklu yargılanan Ayşe Berktay ile dayanışmak için gelen Cauter, adliyede arama noktasından geçilmesi istendiğinde, "Ben bir uluslar arası delegasyon üyesiyim, terörist değilim. Bize buraya girerken terörist gibi davranıyorlar. Sürekli aranıyoruz. Bu aramayı protesto etmek için soyunuyorum" diyerek kıyafetlerini çıkarttı.

Ardından kıyafetlerini giyerek duruşma salonuna giren Cauter, arama uygulamasının devam etmesi durumunda tekrar soyunacağını belirtti.

(soL – Haber Merkezi)