İstanbul Avcılar'da travestilerin yaşadığı 10 ev mühürlendi

Avcılar Emniyet Müdürlüğü, Kaymakamlığın oluruyla Avcılar Meis Sitesi’ndeki 10 evi mühürledi. Sitede yaşayan travestilerin avukatı Seda Kip, yaşam hakkının ihlalinin söz konusu olduğunu ve yürütmenin durdurulması için yargıya başvuracaklarını açıkladı.

Hürriyet Gazetesi'nden Seyit Erçiçek'in haberine göre İstanbul'daki Avcılar Meis Sitesi’ndeki fuhuş-rant tartışmasına Avcılar Kaymakamlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü de katıldı. Site sakinlerinin şikâyeti üzerine çalışma başlatan ilçe emniyet müdürlüğü, kaymakamlığın oluruyla sitedeki 10 evi mühürledi. Site sakini travestilerin avukatı Seda Kip, “Yaşam hakkının ihlali söz konusu. Yürütmenin durdurulması için yargıya başvuracağız” dedi.

Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, dün 16.00 sıralarında, Çevik Kuvvet polisinin de desteğiyle, fuhuş-rant tartışmalarıyla gündeme gelen Meis Sitesi’nde, travestilerin yaşadığı 10 dairenin kapısını tek tek çaldı. Kapıyı açanlara dışarı çıkmaları, Avcılar Kaymakamlığı’nın emriyle evlerin mühürleneceği söylendi. Boşaltılan evlerin kapısına, “Avcılar Kaymakamlığı’nın 31 Ekim 2012 tarihli, 2012/08 sayılı kararıyla mühürlenmiştir” yazısı asıldı.

"Evlerimizi çok daha ucuza alıp rant sağlamak istiyorlar"
Meis Sitesi’nde yaşayan, ancak evi mühürlenmeyen transseksüel Michelle Demishevich, yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

“Fuhuş yapıldığına dair kanıt olmamasına rağmen evlerimiz haksız yere mühürlendi. Kış günü sokakta kaldılar. Sonuçta mühürlenen evlerde 16 kişi yaşıyordu. Hepsi benim evde oturamaz sığmazlar. Yardımlarımıza bir hostes ile yaşlı bir kadın cevap verdi. İki arkadaşımız misafirleri oldu. Bu siteden gitmemizi isteyerek, evlerimizi çok daha ucuza alıp rant sağlamak istiyorlar. Ama yılmayacağız. Onlara da bu şansı vermeyeceğiz.”

Evi mühürlenen Oya Sultan ise, “Ben şarkıcıyım. Antalya’da sahne alacaktım ama gidemedim. Üzerimizdekilerle dışarı atıldık. Ben hakkımı arayacağım. İnsan eti ağırdır, kaç gün başkasının yanında kalabilirsiniz” diye konuştu.

Avukat Seda Kip, yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

“İdari bir yaptırım. Burada konut dokunulmazlığı ihlal edilmiş durumda. Burada fuhuş yapılıyor diye, 'Parasıyla yapıyorsun işte bu da parası' diye bir suçüstü de söz konusu değil. Bir müvekkilim, 'Köpeğimle oturuyordum, kapımı çalıp ve dışarı attılar. Kapımı da mühürlediler' dedi. Onu da aynı kefeye koyup evini mühürlemişler. Orada o gün olmayan transların evleri de aynı şekilde kontrol edilmiş. İdare mahkemesine başvurup yürütmenin iptalini isteyeceğiz.”

İstanbul LGBTT Derneği Başkanı Ebru Kıranc, “Cinsel kimlikler Anayasa’yla güvence altına alınması gerekiyor. Ne barınma ne çalışma hakkımız var” dedi.

Meis Sitesi’nde oturan Hürriyet Aydın, site içinde fuhuş yapanları megafonla kovduğunu söylüyor.

Site sakini travestilerin daha önce hakkında suç duyurusunda bulunduğu, Meis Apartmanı sakinlerinden Hürriyet Aydın ise, şu iddialarda bulundu:

“Elimizde her şey kanıtlı. Rant falan bu işin örtüsü. Burada fuhuş var. Hepsi belgeli. Fuhuş olmasa evler neden mühürlensin. Bizim kimsenin ocağında gözümüz yok. Burada bana şahitlik yapacak bir ton site sakini var. Tehdit ediliyorum. Neden herkes korkarken ben sadece hakkımı arayıp, sitede fuhuş yapıldığını savcılığa söylediğim için.”