İşsizlikte çözüm önerisi: Esnekleştirme

Yıl sonunda yüzde 15’e ulaşması beklenen işsizliği azaltmak için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, "esneklik" açıklamalarından vazgeçmiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine getirildiğinden beri, işsizlik ve istihdam üzerine açıklamalarda bulunup, esneklik, işe giriş çıkışın kolaylaştırılması ve maliyetlerin düşürülmesi gibi çözümler üreten Ömer Dinçer, Aralık ayında İstihdam Danışma Kurulu toplantısı düzenliyor. 18 Aralık’ta Antalya’da düzenlenecek olan toplantının, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve bürokratların katılımı ile yapılması planlanıyor.

Ömer Dinçer’in bugüne kadar, işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını daha geri noktalara götürecek düzenlemeleri ‘işsizliğe çözüm’ olarak sunması ve onlarca katılımcı ile danışma kurulu toplayacak olması, emeğe saldırıyı meşrulaştırma çabası olarak değerlendiriliyor. Nitekim, belli başlıklarda toplantıların yapılması planlanan danışma kurulunda, ‘esneklik’ belirlenen konu başlıklarından biri. Esnekliğin tüm tarafların üzerinde anlaşabilecekleri bir modelle arttırılması, bu başlıkta yapılacak toplantının amacı olarak açıklanıyor. Sık sık ‘yeni bir işçi sendikacılığı anlayışı’na ihtiyaç olduğunu dillendiren Dinçer’in, esnekleştirmenin yaygınlaştırılmasına ‘yardımcı’ olacak bir sendikal yapıyı kastettiği anlaşılıyor.

Makroekonomik politikaların istihdam üzerindeki etkileri, iş hayatında dezavantajlı grupların durumu ve istihdam ve sosyal koruma politikaları konu başlıklarının da ele alınacağı toplantılar dizisinden, işsizler ve çalışanlar için ‘hayırlı’ sonuçlar çıkmayacağı şimdiden söylenebilir.

Esnekleştirme neye yol açıyor?
İşçi sayısının istenilen şekilde değiştirilmesi, işe alma ve işten çıkarmalarda patronun serbestliğinin artması anlamına gelen esnek istihdam, iş güvencesini ortadan kaldırıyor. Çalışma sürelerinin esnekliği, işçinin alacağı ücretin belirsizleşmesine ve patronun düzensiz çalışma koşullarının getirdiği tazminat yükümlülüklerinden korunmasını sağlıyor. Ücretlerin esnekleştirilmesi, ücretin büyük bölümünün kişi ve işletme performasına bağlı olarak belirlenmesi anlamına gelirken, toplu sözleşme gereksiz hale geliyor. Örgütlenmeyi fiilen ortadan kaldıran ücret esnekliği, işçiler arasında rekabete yol açıyor.
(soL – Haber Merkezi)