İsrail ve Türkiye görüşmesi bugün

Mavi Marmara katliamı nedeniyle İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin ardından, iki ülke temsilcileri bugün, tazminat ve İsrail askerlerine yöneltilen suçlamaların düşürülmesi konularını görüşmek üzere Ankara'da bir araya geliyor. Bu görüşmelerde İsrail'in İran'a karşı Türkiye'den bir üs isteyeceği de iddia ediliyor.

İsrailli ve Türkiyeli yetkililer 2010'da Mavi Marmara katliamıyla gerilen ikili ilişkileri “normalleştirmek” için bugün bir araya geliyor. Ankara'da yapılacak görüşe, İsrail'in ABD Başkanı Barack Obama aracılığıyla Türkiye'den “operasyonel hatalar” nedeniyle özür dilemesinden bir ay sonra gerçekleşiyor.

Ankara'ya gelen heyette İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye özel elçisi Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarı Joseph Ciechanover ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yaakov Amidror yer alıyor. İsrail heyetini ise Türkiye'den, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun karşılaması bekleniyor.

İsrail merkezli Haaretz'in haberine göre, İsrailli bir yetkili dün yaptığı açıklamada görüşmede, İsrail'in Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden kişilerin ailelerine ödeyeceği tazminat miktarı ve saldırı nedeniyle İsrailli askerler hakkında başlatılan hukuki sürecin durdurulması konularının konuşulacağını ifade etti.

Kurbanların aileleri tepkili
Öte yandan haberde, AKP'li yetkililerin, kurbanların aileleriyle birkaç kez bir araya geldiği ancak İsrail askerlerine yöneltilen suçlamaları geri çekmeleri konusunda ailelerin ikna edilemediği ifade edildi.

Aileler pazar günü yaptıkları açıklamada, suçlamaların geri çekilmesi yönündeki talebin kendilerini üzdüğünü ifade ederken, Gazze ablukasının kaldırılmaması durumunda da İsrail tarafından ödenecek tazminatları kabul etmeyeceklerine dikkat çekti.

“İsrail üs isteyecek”
Dün Sunday Times Gazetesi de, bugün yapılacak görüşmelerde, İsrail'in İran'a yönelik bir saldırı için Ankara'nın kuzeybatısındaki Akıncı Hava Üssü'nün kullanımını isteyeceğini iddia etti.

Daha önce İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin arkasında Suriye'ye dönük eş güdümlü bir operasyon planı olduğu iddiası gündeme gelmişti.
Gazetenin iddiasına göre İsrail bugünkü örüşmelerde, İran’ın nükleer programına karşı Ankara’daki Akıncı Hava Üssü’nde eğitim izni ve Türk hava sahasının İsrail savaş uçaklarına açılmasını isteyecek. Tel Aviv ise buna karşılık Türkiye’ye hava savunma sistemi vermeyi önerecek.

(soL -Dış Haberler)