İsrail: Türkiye IŞİD'le savaşta yalnız bırakılmamalı

Türkiye’ye atanan İsrail’in yeni Başkonsolosu Shai Cohen, “IŞİD’le savaşta uluslararası bir işbirliği olmalı ve bölgedeki ilgili tüm ülkeler de bu savaşa dahil olmalı” dedi. Cohen, Türkiye-İsrail arasındaki ticari ilişkilerin de yolunda olduğunu belirtiyor.

Türkiye’ye atanan İsrail’in yeni Başkonsolosu Shai Cohen, IŞİD’le savaşta Türkiye’nin yalnız bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, “IŞİD’le savaşta uluslararası bir işbirliği olmalı ve bölgedeki ilgili tüm ülkeler de bu savaşa dahil olmalı” dedi.

Shai Cohen, “3.5 yıl önce Suriye’de zulüm ilk başladığında bizim pozisyonumuz şuydu: ‘Suriye’ye uluslararası bir müdahaleye karşı çıkmayız’ dedik. Bu pozisyonumuz sürüyor. Ve şüphesiz Kobani için de geçerli. Bölgede istikrarın kurulması için artık uluslararası müdahale kaçınılmaz” diye konuştu.

Hürriyet'ten İpek Yezdani'ye konuşan Cohen, Türkiye’deki görevine atanmadan önce İsrail Dışişleri Bakanlığı’nda Terörizmle Mücadele ve Bölgesel Güvenlik Departmanı’nın başında bulunuyordu.

Cohen "İsrail’in önceki Gazze operasyonun üzerinden beş buçuk yıl, Mavi Marmara olayının üzerinden de dört yıl geçti. Bu son 4-5 yılda iki ülke ilişkilerinde, özellikle de siyasi ve stratejik alanlarda bir düşüş yaşandı. Diğer yandan, burada bulunduğum yedi hafta içinde şunu gördüm ki, ilişkileri başka alanlarda geliştirmek için çok fazla fırsat bulunuyor. Zaten bizim genel yaklaşımımız, halklar arasındaki ilişkilerin normalleşmesini telkin etmek yönünde" dedi.

Cohen İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için önemli bir işaret olarak da, atanması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizzat imza vermiş olmasını gösterdi.

'Hamas liderinin İstanbul’da olmasından endişeliyiz'
İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon, ABD ziyareti sırasında Hamas’la ilgili olarak Türkiye’ye eleştirilerine de değinen Cohen 'Hamas liderlerinden Saleh al-Arouri’nin İstanbul’da bulunmasından dolayı endişeliyiz. Özellikle de Haziran ayında Batı Şeria’da üç İsrailli gencin öldürülmesinden kendisinin sorumlu olduğunu itiraf ettikten sonra… İstanbul’da bir ofis kurduğunu ve Hamas’ın Batı Şeria’daki askeri komutasını buradan kurmaya çalıştığını kendi ifadelerinden biliyoruz' dedi.

Ticaret hacmi en yüksek rakama ulaştı
Cohen'n açıklamaları AKP'lilerin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaman zaman çıkışlar yaptığı İsrail'le ilişkilerin, vitrindeki gibi olmadığını gösteriyor. Yeni başkonsolos iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin sürekli büyüdüğünü, 2014’te ikili ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Bu rakam, iki ülke arasındaki ticarette bugüne kadar ulaşılan en yüksek miktar. 2013’te dört milyarken 2014’te beş milyar olan ticaret hacmi, yalnız bir yılda yüzde 25 büyüdüi 2015’te bu oranın yüzde 5 civarında artması bekleniyor.

Cohen "Her gün onlarca Türk işadamının İsrail’e gitmesi için iş vizesi veriyoruz, aynı şekilde İsrail’den de buraya çok sayıda işadamı geliyor” diyerek karşılıklı ilişkilerin niteliğini de açıklamış oldu.