İslami usullere göre arabuluculuk

Başbakan Erdoğan, İngiliz Guardian gazetesine verdiği demeçte, İran'ın ABD ile husumetinin giderilmesi için Türkiye'nin arabuluculuğunu istediğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan, İngiliz Guardian gazetesine, İran'ın, ABD ile ilişkilerin onarılması için Türkiye'nin arabuluculuğunu istediğini söyledi. Erdoğan, İran'ın bu isteğinin, daha önce Bush yönetimine, şimdi de yeni ABD Başkanı Barack Obama'ya aktarıldığını bildirdi.

Mardin'e yaptığı seçim gezisi sırasında, uçakta Guardian Gazetesi'nin muhabiri Robert Tait'e açıklamalarda bulunan Erdoğan, İran ile ABD'nin "30 yıllık kavgası"nı çözmek konusunda Obama yönetimine yardımcı olmak istediğini belirtti. Guardian gazetesinin Türkiye'nin arabuluculuk yapıp yapmayacağı sorusuna, Erdoğan şu yanıtı verdi: "İran, Türkiye'nin böyle bir rol oynamasını istiyor. Eğer ABD de isterse ve bizden bu rolü oynamamızı talep ederse, biz buna hazırız. İranlılar böyle bir yakınlaşma olanağı olursa, Türkiye'nin bir rol oynamasını istediklerini bize söylediler. Bunlar açık söylenen kelimelerdir. Ben bunu bizzat Başkan Bush'a da söyledim."

Arabuluculuk için gerekli koşul: İslamcılık
Gazete, Obama yönetiminin bu fikri değerlendirebileceğini yazdı. Guardian, "Erdoğan: İran ABD ile bağları onarmak için Türkiye'den yardım istedi" başlıklı haberinde, AKP'nin İslamcı kökeninin Türkiye'nin biçtiği bölgesel arabuluculuk rolüne uygun olacağını idda etti. Türkiye'nin başarısız olan İsrail-Suriye sorunundaki arabuluculuk rolünün de hatırlatıldığı haberde, Ortadoğu'da bölgesel arabuluculuk rolü için AKP'nin İslamcı kökeninin üzerinde durulması dikkat çekti.

Geçten Ağustos ayında İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad Türkiye'yi ziyaret etmiş, Türkiye ile yapılması beklenen doğalgaz anlaşması iptal edilmişti. Türkiye'nin anlaşmayı ABD'nin baskısı nedeniyle imzalayamadığı yorumları yapılmıştı.

Türkiye ortada kalabilir
Obama yönetiminin Ortadoğu'ya yönelik sert açıklamalar yapmaya devam etmesi ve İran "tehdidi"ni tekrar hatırlatması, Erdoğan'ın arabuluculuk rolüne soyunması durumunda karşılaşacağı güçlüklerin başında geliyor. Obama yönetiminin İran'ı izole etme politikası devam ederse, NATO'nun bölgedeki en önemli üye ülkesi Türkiye'nin, ABD'den bağımsız hareket etme şansı bulunmuyor. Ayrıca, Türkiye'nin bölgedeki arabuluculuk girişimleri de genellikle başarısız oldu.

Arabuluculuğu başarısız
Türkiye'nin arabuluculuğunda birinci turu tamamlanan İsrail-Suriye görüşmeleri, Gazze'deki İsrail katliamının ardından Suriye tarafından durdurulmuştu. Türkiye de İsrail'in "samimiyetten uzak" tutumuna tepki göstererek, "arabuluculuk" rolünden çekileceğini açıklamış, ancak daha sonra Erdoğan bir dizi platformda görüşmelerin yeniden başlamasını talep etmiş, Türkiye'nin arabuluculuğa dönebileceğini söylemişti.

Yine Başbakan'ın Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun "ikili diplomasi" taktiği sayesinde, Hamas ve İsrail'in arasını bulmaya çalıştığı, tarafların kısa süreli ateşkesinin Ankara'nın başarısı olduğu iddia edilmişti. Hükümet kaynakları tarafından ortaya atılan iddia, daha sonra görüşmenin arabulucusu Mısır, tarafları Hamas ve İsrail tarafından yalanlanmıştı.