İşgal fuarı 4 yaşında

Irak işgalinin ardından Gaziantep’te düzenlenmeye başlayan Irak Fuarı’nın dördüncüsü, bugün açılıyor. Son kez düzenlenecek fuar, yerini daha geniş ölçekli bir projeye devrediyor.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'nin Irak'ı işgal etmesinin ardından güvenliği sağlayamaması nedeniyle 2006 yılında Gaziantep'te düzenlenmeye başlayan Irak Fuarı'nın dördüncüsü bugün açılıyor.

Yine, uluslararası sermaye ve özellikle de Türk sermayesinin Irak'ta yeni pazar ve rant arayışlarına aracılık edecek olan Irak Fuarı, Türkiye'nin ve Türk sermayesinin Ortadoğu'nun genelindeki yeni misyon arayışlarına paralel olarak, yerini "Ortadoğu Fuarı"na bırakacak.

Uluslararası sermayenin ilgisi yüksek
Bu yıl fuara 20 ülkeden 82'si yabancı, 700 firma katılıyor. 50 bin ziyaretçinin katılması beklenen fuara Irak'tan 6 bakan ile birlikte Bağdat ve Musul valileri de katılacaklar.

Uluslararası sermayenin fuardaki ilgi odağı ise yine enerji, savunma ve inşaat gibi Irak'ın yağmasında öne çıkan başlıklar olacak. Fuarı düzenleyen Forum Fuarcılık Yöneticisi Bilgin Aygül, fuar sırasında 4 workshop (çalıştay) düzenleyeceklerini belirtirken, bunlardan petrol başlıklı olanını Irak Petrol Bakanlığı'nın yöneteceğini söyledi. Aygül, ayrıca inşaat, savunma sanayii ve ticaret alanlarında da workshop yapacaklarını söyledi. Aygül, yeni dönemde Bağdat'a alınacak fuarı yine Forum Fuarcılık'ın organize edeceğini söyledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine de değinen Aygül, fuar sayesinde Güneydoğulu işadamlarının Irak'a yaptıkları ihracatı arttırdıklarını söyledi. Öte yandan ihrcatın "büyük artışlara" karşın yalnızca 1,5 milyar dolarda kalmış olması da dikkat çekti.

"İşgal fuarı Antep'e yaradı"
İşgal fuarı olarak bilinen Irak Fuarı'nın son kez Gaziantep'te düzenleniyor olması üzerine yapılan yorumlar, "Fuar Gaziantep'e yaradı" değerlendirmelerine vesile oluyor.

Öte yandan, Gaziantep'te "gelişme" olarak sayılan başlıklara bakıldığında, geçici olduğu bilinen ve bu yıl sonlanan bir fuar için yapılmış hizmet sektörü yatırımlarından başka bir şey görülmüyor.

Gaziantep'i "kalkındıracağı" iddia edilen, ancak işgal fuarının yerini bırakacağı söylenen Ortadoğu Fuarı'nın beklenen ilgiyi görmemesi durumunda "ölü yatırım" haline gelecek olan yatırımlar şu şekilde sıralanıyor: Belediyenin de işbirliğiyle inşa edilen yeni bir fuar alanını, 5 yıldızlı Uğur Plaza, Anatolia, Royal ve Dedeman otellerinin inşası, 7 yıldızlı Nova İbiz otelinin inşası.