İran-Türkiye arasında TIR restleşmesi

İran'ın Türk TIR’larına yıllardır uyguladığı 750 dolarlık geçiş ücretine, Türk tarafı aynı şekilde cevap verdi. İran da bu hamleye karşı fiyatı iki katına çıkarttı. Türkiye’de fiyatı iki katına çıkarınca İran, geçiş ücretini bu defa 3 katına çıkarma kararı aldı. TIR’lar geçiş için kapılarda bekliyor.

İran üzerinden başka ülkelere mal götüren Türk TIR’ları İran ve Türkiye’nin fiyat restleşmesi sebebiyle yollarda kaldı. İran’ın uzun yıllardır Türk tırlarına uyguladığı 750 dolarlık transit geçiş ücretine itiraz eden ve kaldırılmasını talep eden Türk yetkililerin isteği İran tarafında kabul görmedi. Bunun üzerine Türkiye’den geçecek İran TIR’ları için Türk tarafı aynı ücret tarifesini Cuma gece yarısından itibaren uygulamaya başladı. Bu hamleye İran’dan cevap gecikmedi.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre, İran, Cumartesi sabah 09.00 itibarıyla geçiş ücretlerini 2 katına çıkardığını açıkladı. Yeni rakam 1500 dolar oldu. Saatler 09.30’u gösterdiğinde de Türk tarafı atağa geçti ve İran’ın restine aynı şekilde karşılık vererek fiyatı 1500 dolara çıkardı. Bu gelişmeler üzerine yaklaşık 300 İran TIR’ı Türk sınırından içeri girmek için beklemeye geçti. Türk Cumhuriyetlerine geçiş için İran sınır kapılarında bekleyen Türk TIR’ı sayısı ise 1400’ü buldu. İki ülkede geri adım atmayınca İranlı yetkililer son olarak geçiş ücretini 3 katına yani 2250 dolara çıkarmak için çalışmalara başladı.

1400 TIR bekliyor
Yılda 45 bin İran TIR’ının Türkiye’ye giriş yaptığını söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türk TIR’larının ise İran’dan 43 bin geçiş yaptığını ifade etti. Geçen haftadan bu yana İran’dan çıkış yapmak için bekleyen Türk TIR’ları olduğunun altını çizen Şener, “Geçen hafta İran’ın Türkmenistan sınır kapısına gittim. 15 gündür orada bekletilen Türk TIR’ları vardı. Ancak İran TIR’ları bu süreç içinde 3-4 kez giriş çıkış yaptı. İranlı yetkililer Türk TIR’larına sadece maddi baskı yapmıyor. Uzun süre bekletiyor. Geçişlerine izin vermiyor. Biz de bu gelişmeler üzerine Türk TIR’larını Sarp ve Türközü sınır kapılarına yönelendirdik. Gürcistan ve Azerbaycan’dan geçiş yapmalarını istedik” diye konuştu.