"Irak'tan Türkiye ve İran'a gizli operasyon izni"

Irak’ın Türkiye ve İran'la, bu iki ülkenin kuzeydeki Kürt bölgesi sınırları içinde PKK ve PJAK'a yönelik operasyon düzenleyebilmelerini öngören gizli bir anlaşma imzaladığı iddia edildi.

Irak hükümetinin ortağı olan Kürdistan İttifak Bloku’nun parlamenterlerinden Yusuf Ahmed, ülkesinin Türkiye ve İran’la gizli bir anlaşma imzaladığı iddiasında bulundu. Buna göre bu iki ülke, Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesi sınırları içinde PKK ve PJAK'a yönelik operasyon düzenleyebilecek. İddia, Kuzey Irak’taki Erbil (Hewler) kentinden Kürtçe ve Türkçe yayın yapan Denge Azad adlı sitede çıktı.

Türkiye ve İran'dan, lrak sınırları içinde askeri operasyonlar düzenlemelerine izin vermeyen anlaşmalara bağlı kalmalarını isteyen Yusuf Ahmed, "lrak ve Kürdistan bölge hükümetleri de, Kürdistan sınırları içinde sızma yaparak İran ve Türkiye'ye saldırı düzenleyen silahlı gruplara karşı gerekli önemleri almalıdır. Bu gruplar, komşu ülkelerle sorunlara yol açmaktadır" dedi.

Türkiye ve İran, halihazırda sınır bölgesindeki PKK ve PJAK kamplarına harekatlar düzenliyordu. Irak’ın sınırları içinde başka bir ülkenin askeri operasyon düzenlenmesi ise, ikili anlaşmalara ve diplomasiye bağlı.
(soL - Haber Merkezi)