Irak ile turizmi geliştirecekler!

AKP hükümeti Iraklılarla turizmin geliştirilmesi konusunda anlaştı. Irak&#039tan Türkiye&#039ye Amerikalılar gelecek. Peki Irak&#039a kim gidecek?

soL (HABER MERKEZİ) Irak Başbakanı El Maliki ve altı bakanının T&uumlrkiye ziyareti, bir&ccedilok a&ccedilından tartışma konusu oldu. Maliki&rsquonin ziyaretinde T&uumlrkiye'nin Kuzey Irak'taki K&uumlrt y&oumlnetimiyle başlattığı ikili diyalog s&uumlreci ile T&uumlrkiye-Irak arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin, PKK ile m&uumlcadele ve bunun i&ccedilin oluşturulan &uuml&ccedill&uuml (ABD-T&uumlrkiye-Irak) g&uumlvenlik mekanizmasının işleyişinin ele alındığı belirtiliyor.

Bununla birlikte, ziyaretin en &ccedilok konuşulan y&oumln&uuml, &Ccedilankaya K&oumlşk&uuml'nde Maliki ile Cumhurbaşkanı G&uumll'&uumln g&oumlr&uumlşmesini izlemek i&ccedilin gelen K&uumlrdistan Demokrat Partisi'nin yayın organı olan &quotKurdistan TV&quot ekibinin, yabancı konuk gazeteci heyetiyle K&oumlşk'e alınması oldu. &quotBarzani'ye ait K&uumlrdistan TV K&oumlşk'e girdi&quot yorumları &oumlne &ccedilıkarken, Ertuğrul &Oumlzk&oumlk de k&oumlşesini bu konuya ayırdı.

Ekonomik ilişkiler ilerliyor
Daha &oumlnce de Mersin ve Gaziantep&rsquote ger&ccedilekleştirilen fuarlara katılan Irak heyetlerinin, bu kez, daha &oumlnce yapılan anlaşmaları g&oumlr&uumlşmek &uumlzere ekonomik başlıklara yoğunlaştığı g&oumlr&uumll&uumlyor. Ge&ccedilen yaz Bağdat'da T&uumlrk-Irak İş Forumu'nun a&ccedilılışına katılan T&uumlrkiye heyetinden Devlet Bakanı K&uumlrşad T&uumlzmen, 2010'a kadar, T&uumlrkiye ve Irak arasında 10 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşılabileceğini duyurmuştu. İki &uumllke arasındaki ticaret hacmi 2007 yılında 3,5 milyar dolar olarak ger&ccedilekleşirken, bu yılın ilk altı ayında da bir &oumlnceki yılın aynı d&oumlnemine g&oumlre y&uumlzde 50 artış g&oumlsterdiği ve 2008 hedefinin 5 milyar dolar olduğu belirtilmişti.

Ankara&rsquodaki g&oumlr&uumlşmelerde de masaya gelen iki &uumllke arasında serbest ticaret b&oumllgesi kurulması yaklaşımı, daha &oumlnce T&uumlzmen&rsquoin Irak&rsquoa ger&ccedilekleştirdiği ziyarette konu olmuştu.

Bu ziyareti sırasında, T&uumlzmen, T&uumlrk m&uumlteahhitlik firmalarının Irak'ta 400 proje &uumlstlendiğini vurgulamıştı.

50 tren satın alınacak
Irak Ulaştırma Bakanı Amer Abdul Jabbar İsmail, Irak&rsquoın ulaşım altyapısının g&uuml&ccedillendirilmesi başlığında Adapazarı'nda Hyundai Eurotem Hızlı Tren Fabrikası'nı ziyaret etti ve Irak Demiryolları'nın ihtiyacı olan 50 tren seti almak istediklerini s&oumlyledi. Buna g&oumlre, Irak&rsquoı g&uumlneyden kuzeye demiryolları ağı ile bağlamayı planlayan Irak y&oumlnetimi, gerekli altyapı i&ccedilin T&uumlrkiye&rsquoden destek alacak. K&oumlrfez &uumllkelerinden gelen malların Faho'dan Irak yoluyla T&uumlrkiye ve sonra da Avrupa'ya g&oumlnderilmesi planlanıyor. Bakan Jabbar, bu projenin d&uumlnyanın g&uumlneyini kuzeyine bağlayacağını s&oumlyledi.

Irak&rsquotan turizm a&ccedilılımı!

Ziyaret sırasında a&ccedilıklanan bir diğer başlık, iki &uumllke arasında turizmin geliştirilmesi i&ccedilin tur organizat&oumlrlerinin yapabilecekleri faaliyetlerle ilgili fizibilite &ccedilalışması oldu.

Kasım ayından itibaren, Irak Havayolları, iki yıl aradan sonra Bağdat-İstanbul seferlerine tekrar başlarken, seferlerin &ccedilok az yolcu ile ger&ccedilekleştiği belirtiliyor.

İlk seferinde Bağdat&rsquotan sekiz yolcuyla gelen Irak Havayolları, İstanbul-Bağdat seferini de biletli yedi yolcu ile ger&ccedilekleştirdi. Şirket yetkilileri, Irak Havayolları&rsquonın İstanbul&rsquoa salı, cuma ve pazar olmak &uumlzere haftanın &uuml&ccedil g&uumln&uuml u&ccedilacağını, ileride sefer sayılarının artırılabileceğini a&ccedilıklamışlardı. THY, 26 Ekim&rsquode Bağdat u&ccediluşlarına başlarken, yetkililer bu hatta &ccedilok yoğun talep olduğunu, bu nedenle Bağdat hattını a&ccediltıklarını belirtmişlerdi.

İstanbul-Bağdat seferi i&ccedilin ekonomi sınıfının 1.864 YTL, business sınıfı kategorisinde u&ccedilanların ise gidiş-geliş i&ccedilin yaklaşık 4 bin YTL &oumldemesi gerekiyor.

Irak Havayolları sadece komşu &uumllkelere u&ccedilarken, u&ccediluş ağınının Ortadoğu&rsquodan Avrupa ve &Ccedilin&rsquoe genişletilmesi planlanıyor. Bu doğrultuda 40 adet Boeing 737 ve Boeing 787 alacak olan Irak Havayolları'nın İstanbul seferlerini diğer u&ccediluş noktalarına ge&ccediliş i&ccedilin kullanabileceği de &oumlng&oumlr&uumll&uumlyor.

İki &uumllke arasında turizmin ancak Irak'taki yabancılara, ABD askerlerine y&oumlnelik olabileceği &uumlzerinde duruluyor. G&oumlr&uumlşmelerde &quotturizmin karşılıklı geliştirilmesi&quot ifadesinin ge&ccedilmesi ise anlaşılamadı. İşgal altında, can g&uumlvenliğinin olmadığı, bir&ccedilok tarihsel değerin tahrip edildiği, m&uumlzelerinin yağmalandığı ya da ABD'ye taşındığı bir Irak'a, T&uumlrkiye'den turist değil paralı asker ve işadamı gideceği ileri s&uumlr&uumll&uumlyor.

Bunun dışında, Irak&rsquoın ihtiya&ccedil duyduğu elektriğin T&uumlrkiye&rsquoden satın alınması, tarım alanında işbirliği, finans ve bankacılık alanındaki ortaklıkların teşviki, ulaşım altyapısının T&uumlrk şirketler tarafından inşa edilmesi ile Irak&rsquoın serbest piyasa ekonomisine ge&ccediliş programlarına deneyim aktarımı, Kerk&uumlk-Yumurtalık petrol boru hattının kapasitesinin artırılması ve Irak doğalgazının T&uumlrkiye &uumlzerinden uluslararası pazarlara taşınması gibi başlıkların da ele alındığı belirtiliyor.