İmzanızın kıymetini bilin!

Türbana özgürlük bildirisini imzalayan profesörler rektörlük yolunda!

soL (HABER MERKEZİ) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) her üniversiteden üç aday olmak üzere, 21 üniversite için toplam 63 rektör adayının bulunduğu atama listesini Çankaya Köşkü'ne gönderdi.

Görev süresi ağustos ayında sona erecek rektörlerin yerine seçilmek üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulan listedeki isimlerde, "üniversitede türbana özgürlük bildirisine" destek verip imza atan öğretim üyelerinin olması tepki çekti.

AKP mutfağında pişen kampanya
Türban için imza kampanyası, ODTÜ'den Prof. Dr. İhsan Dağı ve Selçuk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şaban Çalış öncülüğünde hazırlanmıştı.

İhsan Dağı'nın, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'la birlikte kurduğu Pollmark adlı araştırma şirketinin, AKP için araştırmalar yaptığı ve seçimlerden önce AKP Genel Merkezi'ndeki strateji toplantılarına katıldığı biliniyor. Zaman gazetesinde köşe yazıları yayımlanıyor. Eşi Zeynep Dağı, AKP Ankara Milletvekili.

Şaban Çalış'ın daha önce AKP'den Konya belediye başkanlığı için aday adayı olduğu biliniyor. Ayrıca, AKP kontenjanından TRT Genel Müdürlüğü'ne adaylık başvurusunda bulunmuş, cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında AKP'ye destek veren yazıları Zaman gazetesinde yayımlanmıştı.

İmzacılar ödüllendiriliyor
Bildiriyi imzalayanlardan Prof. Dr. Hüseyin Akan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Prof. Dr. İsmail Kayar ve Prof. Dr. Adnan Öztürk, Erciyes Üniversitesi Prof. Dr. İbrahim Keleş de İnönü Üniversitesi rektörlüğüne önerilen isimler oldu.

Dicle Üniversitesi'nde yapılan rektör adaylığı seçiminde, şu anki rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç'un eşi Prof. Dr. Naime Canoruç, YÖK tarafından liste dışı bırakıldı. YÖK, AKP için yeni anayasa taslağı hazırlayan ekipte bulunan Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem'e birinci daha önce Diyarbakır AKP milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'a ikinci sırada yer verdi.

Fazıl Hüsnü Erdem'in rektör adaylığını açıkladıktan sonra yaptığı ilk açıklama, "kamu düzenini bozmamak kaydıyla, öğrencilerin özgür bir şekilde, kimlikleri belli olacak şekilde üniversitelere girmelerinden yanayım. Yani, şekil benim için fazla önemli değil. Yüzü ve kimliği belli olacak şekilde öğrenci örtünebilir. Aslında, türban veya başörtüsü AKP'nin yumuşak karnı olduğu için bu kadar eleştiriliyor" oldu.

"YÖK eskiden de yetkisini kullanırdı"
Yeni dönem rektör adayları listesinde "özgürlük bildiri"sini imzalayan öğretim görevlilerinin olduğunun ortaya çıkmasının ardından dün basında yer alan haberlerden rahatsız olan YÖK, açıklama yaptı.

Açıklamada, üniversitelerden YÖK'e gönderilen rektör adaylarından birinci sırada bulunan bazı isimlerin Cumhurbaşkanı'na gönderilmediği belirtilerek, YÖK'ün önceki yıllarda da yasanın kendisine verdiği yetki ve sorumlulukla rektör adayı belirleme sıralarında değişikliğe gittiği söylendi.