CHP milletvekili ve soL gazete yazarı İlhan Cihaner, Twitter’da Meclis’te görüşülmekte olan “Suriye tezkeresi” hakkında önemli mesajlar paylaştı. Tezkerenin zamanının ve kapsamının belirsiz olduğunu belirten Cihaner, AKP tarafından sunulan önerinin “yabancı ülkeler” tabirini kullandığını ve bu itibarla bütün dünyayı kapsamına aldığını ifade etti.
Emperyalizmin çizgisindeki politikalar bu noktaya getirdi
Cihaner gelinen durumun hükümetin öngörüsüz, ırkçı, emperyalizmin çizgisindeki politikalarının sonucu olduğunu belirttikten sonra, “Kamuoyu yoklamaları halkımızın önemli bir kesminin savaşa hayır dediğini göstermiştir. AKP yalan söyledi, basını tehdit etti, TBMM’yi ve muhalefeti dışladı. Şimdi sorumluluğu halka ve TBMM’ye yüklemek istiyor” diye devam etti.
“Silahlı saldırı eşiği” tezkereyi haklı göstermez
Tezkerenin silahlı saldırı eşiğinden bahsettiğini hatırlatan Cihaner, “silahlı saldırı eşiği savaş ilanı anlamına gelen tezkereyi haklı göstermez. Silahlı saldırıya anında cevap vermek için tezkereye ihtiyaç yoktur. Uluslararası hukuk bu hakkı verir” dedikten sonra, “tezkere niye” diye sordu.
“Hiçbir ülkede hiçbir kimseye belirsiz yetki verilemez”
Tezkereyle hükümete verilmek istenen yetkinin kapsamının belirsiz olduğunun altını çizen Cihaner, “Hiçbir ülkede, hiçbir kimseye, hiçbir kuruma ‘hudut, şümul, miktar ve zamanı’ belirsiz yetki verilemez” diye devam etti.
Açık komplo
İlhan Cihaner, Kuzey Irak tezkeresinin görüşülmesinden bir gün önce gerçekleşen Akçakale saldırısnın açık “komplo” olduğunu ifade ederek, “Akçakale olayı, Lusitania komplosu, Nazilerin Polonya’yı işgali, Goeben ve Breslau olaylarının ‘acemi’ bir kopyasıdır. Tezkere ABD’nin Vietnam’a girişinin gerekçesi olan ‘Tonkin Körfezi komplosu’ sonrası çıkarılan Johnson kararnamesidir” diye devam etti.
Tonkin Körfezi komplosu nedir?
Tonkin Körfezi Kararı olarak bilinen karar, 7 Ağusos 1964’te ABD Başkanı Lyndon Johnson’un Vietnam’a ABD Kongresi’ni baypas ederek daha fazla asker yollamasını olanaklı kıldı.
İddiaya göre 2 Ağustos ve 4 Ağustos 1964 tarihlerinde Kuzey Vietnam deniz kuvvetlerine bağlı bir hücumbot filosu ile ABD’nin USS Maddox ve USS Turner Joy gemileri arasında Tonkin Körfezi’nde çatışma yaşandı. Çatışmaların ABD deniz kuvvetleri komutanlığından bölgedeki savaş gemilerine 20 deniz mili mesafeye yakınlaşmalarının istenmesi üzerine yaşandığı daha sonra açığa çıktı. Başkan Johnson’un olayla ilgili “O denizciler uçan balığa bile ateş edecek durumda” sözleriyle, çatışmanın bizzat ABD tarafından kışkırtıldığını ima ettiği biliniyor. Bu olay, dönemin Lyndon Johnson’un ABD Kongresi’nden resmi bir savaş ilanı kararı çıkartmak zorunda kalmadan, bir tezkere aracılığıyla Güneydoğu Asya’da askeri güç kullanma yetkisi almasını olanaklı kıldı. Olay tarihe Tonkin Körfezi komplosu olarak geçti.
(soL-Haber Merkezi)