İçişleri Bakanlığı'ndan güldüren denetim

4-6 yaş arasındaki çocuklara medrese eğitim vereceğini açıkça duyuran İslamcı derneği şikayet üzerine denetleyen İçişleri Bakanlığı, denetimi bir gün önceden haber vererek yasaya aykırı eğitim faaliyetine rastlamamayı başardı.

Milliyet Gazetesi yazarı Melih Aşık, bugün köşesinde 4-6 yaş arasındaki çocuklara medrese eğitimi verilmesi karşısında İçişleri Bakanlığı'nın tutumunu eleştirdi.

Aşık'ın köşesinde konuya ilişkin kaleme aldığı yazı şu şekilde:

Silivri Furkan Eğitim ve Kültür Derneği, bundan birkaç ay önce gazetelere ilanlar vermiş, 4, 5, 6 yaş gruplarına “Sıbyan Medreseleri” adı altında medrese eğitimi verdiğini duyurmuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran bu ilanlar üzerine konuyu TBMM’ye taşıdı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede Tevhid -i Tedrisat yasasına açıkça aykırı bu tür eğitimin nasıl verilebildiğini... Bakanlık olarak bu konuda ne yaptıklarını sordu.

Kısa süre sonra gelen yanıt özetle şu oldu:

“Bakanlığımızca yapılan denetimler sonucu söz konusu dernekte böyle bir eğitime rastlanmamıştır.”

Yanıtta bir bilgi daha vardı. O da söz konusu denetimin Dernekler Yasası’nın 19. maddesine göre yapıldığını bildiriyordu. İşin püf noktası da buydu. Neden mi? Önergenin sahibi Umut Oran’ı dinliyoruz.

“19. madde gerekli görülen hallerde, derneklerin tüzüklerinde gösterilen amaçlar doğrultusunda faaliyette bulunup bulunmadıkları İçişleri Bakanı veya mülki amirlerce denetlenebilir... Bu denetimler mesai saatleri içinde yapılır ve en az yirmidört saat önce ilgili derneğe bildirilir, der. Lütfen herkes elini vicdanına koysun bu maddeye göre denetim yaptığınız... Yani, arkadaş ben yakında sizi denetlemeye geleceğim, ona göre önleminizi alın dediğiniz hangi dernekte yasaya aykırı eğitim faaliyetine rastlayabilirsiniz ki? Nitekim Bakanlık da medrese eğitimi verdiğini gazetelere çarşaf çarşaf ilanlar vererek duyuran Furkan adlı dernekte böyle bir eğitime rastlayamamış! Rastlasaydı asıl o zaman şaşırmak gerekirdi.