'İçip içip hükümet aleyhine konuşuyorlar' istifası

Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen ile Ortadoğu Genel Müdürü Ethem Tokdemir'e ait bir video 'İçip hükümet aleyhine konuşuyorlar' notuyla Dışişleri'ne gönderildi. İddiaya göre videonun sızmasını Davutoğlu önlerken, Tokdemir emekliliğini istedi, Selcen istifa etmeyi düşünüyor. Dışişleri ise iddiaları reddetti.

Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen ve eski Ortadoğu Genel Müdürü Ethem Tokdemir'in 8 yıl önceki bir yemekte yaptığı sohbetin kaydı ‘içip içip hükümet aleyhine konuşmuşlar’ denilerek Dışişleri Bakanı’na ulaştırıldı.

Radikal'den Deniz Zeyrek'in haberine göre, Bakanlık, görüntülerin internete sızdırılacağı yönünde üstü örtülü bir tehdit aldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "gereğini" yapınca video sızmadı. Büyükelçi Tokdemir emekliliğini istedi. Büyükelçi ataması bekleyen Başkonsolos Selcen ise söz konusu video nedeniyle ismi büyükelçi kararnamesine girmeyince istifa kararı aldı.

Yetkililer, “Zaten görev süresi dolmuştu” diyor ama Murat Özçelik’ten sonra Selcen’in de oyunun dışına atılması, Barzani yönetimi ile ilişkilerin ‘silbaştan’ kurulması anlamına gelecek.

Selcen ile Tokdemir’in görüntülerinin yeraldığı video, 8 yıl önce Tokdemir’in Bağdat’tan ayrılması gerekçesiyle verilen veda yemeğinde çekilmişti. O tarihte Selcen de Bağdat Büyükelçiliği’nde çalışıyordu. Videodaki dosya hiçbir bilgisayarda kayıtlı değildi ve tek kopyası Tokdemir’in evindeydi. Videonun nasıl dışarı çıktığı, Davutoğlu’na kadar nasıl ulaştığı bilinmiyor. Ancak Davutoğlu’nun iki isme yönelik tavrının videoyu izlemesinden sonra değiştiği, bakanlık koridorlarında konuşuluyor. Zaten alınan kararlar da bu bilgiyi onaylıyor. 2009’a kadar Afganistan’da 4 yıl kesintisiz büyükelçilik yapan Tokdemir, önce Ortadoğu Genel Müdürlüğü görevinden alındı, ardından emekliliğini istedi. Selcen ise büyükelçi olmayı beklerken “15 Temmuz’da merkezde görevinize başlayın” yazısı aldı. Meslektaşları, Müsteşar Feridun Sinirlioğlu’nun, Selcen’in büyükelçi atanması için çabalarını sürdürdüğünü söylese de Selcen’in 15 Temmuz günü merkezde başlar başlamaz istifa dilekçesini vereceğini de konuşuyor.

Bakanlıktan yalanlama, Zeyrek'ten yanıt
Haberin ardından dün bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı şu ifadeleri kullandı:

“Radikal gazetesinin bugünkü (dünkü) nüshasında, birinci sayfada yer alan ‘Big Brother Skandalı – Kıyak Kafa Operasyonu’ başlıklı haber gerçekleri hiçbir şekilde yansıtmamaktadır. Söz konusu haber hazırlanırken Bakanlığımızın yetkili birimlerinin görüşü alınmamış ve haber tek taraflı yanlış bilgilerle yazılmıştır. Gazeteciliğin en temel prensipleri gözetilmeden yapılan bu haber öncelikle basın camiasının saygınlığına gölge düşürmekte olup haberin yayınlanmasından dolayı basın etik kuralları çerçevesinde doğacak haklarımız saklıdır. Görevlendirmeyle ilgili her iki tasarruf da idarenin takdiri ve bakanlığımızın olağan işleyişi doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Zeyrek, Bakanlığın açıklamasına verdiği yanıtta, haber öncesi bakanlık yetkililerinden görüş aldığını belirtirken, yalanlama açıklamasında videoya ilişkin bir ifadenin bulunmamasına dikkat çekti.