Huzurlarınızda Ergenekon II...

Dün Ergenekon soruşturmasında beklenen ve basında geçtiğimiz hafta hakkında spekülasyonlar yapılan ikinci iddianamenin savcılık tarafından mahkemeye ulaştırıldığı açıklandı. Birinci iddianameye yakın bir hacme sahip ikinci iddianamede, son gözaltına alınan isimlerin yer almaması, şimdiden üçüncü iddianame tartışmalarını başlattı. Yorumlar Ergenekon soruşturmasının “bitmeyeceği” yönünde.

soL (HABER MERKEZİ) Ergenekon soruşturmasında hazırlanması beklenen ikinci iddianamenin de savcılık tarafından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği açıklandı.

1909 sayfadan oluştuğu belirtilen iddianamede, 21'i tutuklu 56 şüpheli suçlanıyor. İkinci iddianame, 1 Temmuz 2008 ve 7 Ocak 2009 tarihleri arasında gözaltına alınan ve tutuklanan kişileri kapsıyor. 10 Temmuz'da mahkemeye sunulan birinci iddianamenin hemen öncesinde gözaltına alınanlar, bu ikinci iddianameyle dava sürecine dahil edilmiş oldu. Hurşit Tolon, Şener Eruygur gibi geçtiğimiz aylarda tutuklanıp serbest bırakılan emekli orgeneraller ikinci iddianamede yer alıyorlar. Tolon ve Eruygur'un iddianamede "örgüt yöneticisi olmak"la suçlandıkları söyleniyor. Ancak 7 Ocak'tan sonra yapılan son iki "dalga" operasyonlarda göz altına alınanlar, dolayısıyla İbrahim Şahin ve Mustafa Özbek gibi isimler, ikinci iddianameye dahil edilmemiş durumdalar. Savcılık, 48'i tutuklu 77 şüpheliyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirterek, üçüncü bir iddianamenin yolda olduğuna işaret etti.

İddianame beş bölüm
İkinci iddianamenin içeriği kamuoyuna açıklanmadı. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, iddianamenin beş bölümden oluştuğu ve "birinci bölümde, 'Ergenekon' soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetinin yapıldığı, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve 'Ergenekon' örgütünün anlatıldığı, üçüncü bölümde 'örgütün' işlediği suçların genel olarak ve topluca anlatıldığı, dördüncü bölümde 'örgütün' diğer faaliyetlerinin, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin yer aldığı, beşinci bölümde ise iddianamede yazılı şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumlarının işlendiği" belirtildi.

Suçlamalar
İddianamede 12 şüpheli "örgüt yöneticisi olmak", 37 şüpheli de "örgüt üyesi olmak"la suçlanıyor. Ayrıca "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik", "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs", "kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek" gibi suçlamalar yer alıyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, önceki iddianamede olduğu gibi, yine beş gün içinde 1909 sayfalık iddianameyi değerlendirerek kabul edip etmediği yönünde kararını açıklaması bekleniyor.

İçerik yine dinci basında
İddianamenin içeriğine dair iddialar, dün Star gazetesi ve Samanyolu kanalı gibi dinci basında yeniden gündeme getirildi. Bunlara göre ikinci iddianamede savcılık Ergenekon örgütü ile Sivas Katliamı ve Gazi olayları arasında ilişki kuruyor ve Ergenekon ile PKK, DHKP-C, El Kaide, Hizbullah, Hizbul-Tahrir, TİT ve Devrimci Karargah gibi örgütlerin bağlantısı üzerinde duruyor.