Hükümet yargıçları fişliyor

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk Adalet Bakanlığı'nın yargıçların dini inanışları ve siyasal görüşleri hakkında rapor tuttuğunu söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen bir paneli yönetti. Selçuk panelde yaptığı konuşmasında kendisinin Yargıtay Başkanı olduğu dönemde Adalet Bakanlığı'nın yargıçların inanışları ve siyasal görüşleri hakkında rapor tuttuğunu söyledi.

Selçuk, paneldeki konuşmasında, Türkiye'de yürütmenin, yargıyı kuşattığını savundu.

Selçuk, şunları kaydetti:
"Teftiş kurulu, Adalet Bakanlığı'na bağlı olduğu, yargıç ve savcıları denetlediği sürece siz orayı bağımsız yapamazsınız. Yargıcın bir başka yargıca karşı bağımsızlığı var mı? Yargıçların Yargıtay yargıçlarına karşı bağımsızlığı var mı? Yok. Çünkü Yargıtay yargıçları, yargıçlara not verir".

Adalet Bakanlığı müfettişlerinin de yargıçlar hakkında hal ve gidiş notu verdiklerini ifade eden Selçuk, Yargıtay Başkanı olduğu dönemlerde gördüğüraporların tüylerini diken diken ettiğini belirterek, "Adalet Bakanlığı müfettişlerinin raporlarında yargıçların hangi siyasi görüşte oldukları, Tanrı'ya inanıp inanmadıkları, oruç tutup tutmadıkları yazıyordu. Her yerde söylüyorum, hiç kimsenin Tanrı ile ilişkisini bilemezsiniz" diye konuştu.

Yargıçlar hakkında, siyasal görüşleri ve dinsel inançlarını görevleriyle karıştırmaları durumunda ancak soruşturma açılabileceğini vurgulayan Selçuk, "Kim bilir benim için neler yazdılar? Hiç merak etmedim. Hiç umurumda değil. Bu not sistemi kaldırılmalıdır" dedi.