Hukukçudan 'hukuku sahiplenme' çağrısı

Hukukçu ve Vatan gazetesi yazarı Prof. Dr. Süheyl Batum, Türkiye Barolar Birliği ve barolar başta olmak üzere, savcı, hakim ve avukatlara, Ergenekon sürecinde yaşananların ardından hukuka daha çok sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

soL (Samsun) Samsun Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Ergenekon sürecine ilişkin tartışmaların yoğun olarak yaşandığı bugünlerde, Türkiye'nin ünlü hukukçularından Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Vatan gazetesi yazarı Prof. Dr. Süheyl Batum'u ağırladı. Batum, konferansta, Ergenekon sürecinde Türkiye Barolar Birliği ve barolar başta olmak üzere, savcılara, hakimlere ve avukatlara hukuka daha çok sahip çıkmaları çağrısı yaptı.

Savcı ve hakimler göreve
Samsun Cumhuriyet Başsavcısı, Adalet Komisyonu Başkanı, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdür Yardımcısı, İlkadım Kaymakamı ve Baro Başkanı'nın yanı sıra çok sayıda avukatın katıldığı konferansta, Batum, Türkiye'de çağdaş ve demokratik bir hukuk devletinin geliştirileceği yönündeki umutların ve heyecanın son yaşanan gelişmelerle kaybolmaya başladığını belirterek, eski günlere dönülebilmesi için, barolara, savcılara ve hakimlere büyük görevler düştüğünü belirtti.

Hukuku vurgulayın
Ergenekon süreci sırasında kamuoyunda yapılan tartışmalarda öne çıkanların yüzde 90'ının hukukçu olmadığını ve kamuoyunu yanlış yönlendirdiklerini vurgulayan Batum, "Türkiye'de barolar, savcılar, yargıçlar, bu dönemde hukukun çok önemli olduğunu vurguladıkları sürece, yeniden eski günlerimize döneceğimize inanıyorum" dedi.

Ceza sorumluluğu kişiseldir
Türk Ceza Kanunu ve diğer kanunlarda yapılan düzenlemelerin ardından gözaltı süresini konuşurken, son dönemlerde 'Eğer amaç ulviyse gir evine, ne varsa al götür' noktasına gelindiğini söyleyen Batum, Ergenekon iddianamesinde ise ceza sorumluluğunun şahsi olduğu ilkesinin göz ardı edildiğini söyledi. Batum, "Ona değmiş, buna değmiş diye bir sürü insanı alıp aynı torbanın içine atıyorsunuz. Oysa ki ceza sorumluluğu kişiseldir. Bu iddianamenin bana en korkunç gelen yönü de budur" dedi.

'Siz darbe yapın, biz arkanızdayız' diye bir şey yok
Süheyl Batum, Ergenekon operasyonları sırasında yapılan aramalardan gözaltı sürelerine, Mustafa Balbay ve Özden Örnek'in darbe günlüklerinden ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan'ın evine yapılan aramalara gerekçe oluşturan mahkeme kararına kadar birçok hukuki yanlışlığı, AİHM'in bu konuda aldığı dört önemli mahkeme kararını örnek göstererek anlattı. İkinci iddianamede yer alan Mustafa Balbay'ın günlüğündeki bilgilerin hiçbirinde, 'Siz darbe yapın, biz arkanızdayız' diye bir şey olmadığını da belirten Batum, "Bu günlük nedeniyle bir insanın 40 gün içeride tutulamayacağı kanaatindeyim" dedi.

"Bu Baykal başımızda mı kalacak?"
Katılımcılardan Ergenekon iddianamesinin 357'nci sayfasından 397'nci sayfasına kadar olan bölümü mutlaka okumalarını isteyen Batum'un, "Bakıyorsunuz bu bölümde Ergenekon terör örgütünün siyasal partileri ele geçirerek onları darbe yönünde kullanma çabalarından bahsediliyor. İki kişi telefonda 'Bu Baykal başımızda mı kalacak? CHP'nin başından gitmeli' diye konuşuyor, bu da iddianameye giriyor. Türkiye'de 72 milyonun 71 milyonu zaten bunu düşünüyor" sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.