Heronlarda bile bile lades

Türk Silahlı Kuvvetleri&#039nin PKK&#039ye karşı mücadele için aldığı Heron&#039lardan biri düştü. Test aşamasında düşen Heron nedeniyle Türkiye İsrailli üretici firmayı suçladı.

soL (HABER MERKEZİ) T&uumlrkiye'nin İsrailli IAI/Elbit Konsorsiyumu&rsquondan 2005 yılında 183 milyon dolara aldığı Heronlar&rsquoın ilk ikisi, komuta kontrol sistemi ile birlikte aralık ayı başında kabul testleri yapılmak &uumlzere T&uumlrkiye&rsquoye getirilmişti. Batman Askeri &Uumlss&uuml&rsquone konuşlandırılan heronlara takılan, Aselsan &uumlretimi alt sistemlerin oluşturduğu ağırlık Heronlar&rsquoın, teknik şartnamede istenen 30 bin fite &ccedilıkmasını engellediği ve İsrail&rsquoin 8 Heron i&ccedilin &lsquomotorları g&uuml&ccedillendirme&rsquo s&oumlz&uuml verdiği iddia edildi. Ancak T&uumlrkiye&rsquoye teslim edilen Heronlar&rsquodan biri d&uumln d&uumlşt&uuml.

Savunma ve Havacılık Dergisi teslim alınan Heronlar&rsquoda &ccedilıkan sorunlar nedeniyle İsrail&rsquoi su&ccedillayarak , &ldquoAselsan tarafından &uumlretilen alt sistemlerin ağırlığının, irtifa ile ilgili şartların karşılanmasını engelleyeceğini hesaplamak i&ccedilin &lsquoroket m&uumlhendisi&rsquo olmak gerekmezdi. İsrailli yetkililerin s&uumlrpriz bir daveti &uumlzerine Milli Savunma Bakanlığı&rsquonın ger&ccedilekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında g&oumlsterimi yapılan sistemlerin, m&uumlkemmel olduğu ve verilecek g&oumlrevleri &ccedilok iyi yapacağı şekilde betimlenmesi, ilk iki platformun kasım sonuna kadar teslim alınacağı sonucunu doğurmuştur. Bu ilgin&ccedil İsrail oyunu karşısında olduk&ccedila zor durumda kalan SSM ise, &ccedilareyi ge&ccedilici, ya da şartlı kabul &ccedil&oumlz&uumlm&uumlnde bulmak zorunda kalmıştır&rdquo ifadelerini kullandı.