Her fırsatta Kürt düşmanlığı

TSK'ya Irak'ta operasyon yetkisi veren tezkerenin Meclis gündemine geldiği sırada Kürtlere yönelik baskılar artıyor. Altınova'da olaylar dün de devam etti ve cenaze töreni için toplanan kalabalık Kürtlerin iş yerlerine saldırdı.

soL Hükümetin, TSK'ya Irak'a operasyon düzenleme yetkisi veren tezkereyi Meclis gündemine getirmeye hazırlandığı Türkiye'de, Kürtlere yönelik baskılar, toplumda kutuplaşma ve çatışmaları tırmandırıyor. DTP'nin kapatılma davası Anayasa Mahkemesi'nde devam ediyor. Alternatif ve Gelecek gazetelerinin ardından, Özgür Ülke gazetesi de yayın hayatının ikinci gününde bir ay süreyle kapatıldı. Azadiya Welat gazetesi çalışanı "suç işleyebilir" gerekçesiyle ceza aldı. Hakkâri Yüksekova'da Kürtçe olarak hazırlanan bayram pankartı polis zoruyla indirildi. Balıkesir Altınova'da oturan Kürt vatandaşlara yönelik linç girişimi yaşandı.

Altınova uzun zamandır gergindi
Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesinde, önceki gün saat 17.00 sıralarında İnönü Caddesi üzerinde meydana gelen olayda, iddiaya göre Ayvalık Ticaret Lisesi mezunu Oğuz Dörtkardeş, bir internet kafenin önünde otomobilde yüksek sesle müzik dinlemeye başladı. Apartman sakinlerinin kendisini uyarması üzerine başlayan sözlü tartışma sırasında, Dörtkardeş'in arkadaşları olay yerine toplanmaya başladı.

Tartışmanın taraflarından Kürt kökenli ailenin inşaat işçisi ferdi Murat Aksu, durumu haber alınca, birkaç arkadaşıyla birlikte binerek olay yerine geldiği kamyoneti, internet kafenin önünde bekleyen kalabalığa, daha önce de aralarında tartışma yaşanmış olan Oğuz Dörtkardeş'e doğru sürdü. Aracın altında kalarak sürüklenen Dörtkardeş, olay yerinde yaşamını yitirirken, Ercan Taşkıran, Hamit Timsah, Adil Sarıhanlı, Mustafa Kaçar, Murat Kılınçoğlu ve Enver Ceren, yaralandılar. Yaralılar arasında bulunan, kardeşinin de olay yerinde olabileceğini düşünerek internet kafenin önüne gelmiş olan TARİŞ'te güvenlik görevlisi, evli ve bir çocuk babası Ezel Kırcalı, ambulansla sevk edildiği Balıkesir Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

Diğer yaralılar Ayvalık Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, Kırcalı ve Dörtkardeş'in öldükleri haberi üzerine bir anda toplanan öfkeli bir grup, sloganlar atarak, Kürtlere ait araçlara ve işyerlerine saldırdılar. Dükkânlar yağmalandı, araçlar devrilip yakıldı. Bölgeye sevk edilen polis ve jandarma takviyesiyle olaylar kontrol altına alındı.

Ölümle sonuçlanan bu kavga, Altınova'da bir ilk değil. Bir ay önce de sahibi Kürt olan bir dükkân kundaklanmış, yaşanan gerilim sürekli bir hal almıştı.

AKP'li belde başkanı Mehmet Ali Akçal, olay sonrasında, bölgede daha önce Kürtler ve Türkler arasında gerilim olmadığını savundu. Akçal "beldedeki gençler arasında zaman zaman kız meselesi, futbol ya da başka sebepler yüzünden yaşanan tartışmalar kavgaya dönüşüyor. Ama Altınova'da daha önce Doğu kökenli vatandaşlarla yerli halk arasında herhangi bir gerginlik yaşanmamıştı. Bu insanlar 30 yıldır Altınova'da birlikte yaşıyorlar. İşi, gücü, ailesi, meşgalesi olan insanlar. Umarız bundan sonra beldemizde bu tür herhangi bir gerginlik yaşanmaz" derken, "Doğu kökenli - yerli halk" vurgusu dikkat çekti.

Yetkililer beldede güvenlik ve asayişin sağlandığını açıklasalar da, Kürt kökenli vatandaşların evlerinden çıkamadıkları ve işyerlerini açamadıkları bilridildi.

Olaylar kavgada ölen Ezel Kırcalı'nın cenazesinde de sürdü. Törene katılanların bir bölümü Kürt kökenlilerin ev ve işyerlerine saldırdı, jandarmanın gecikmiş müdahalesi üzerine jandarma ile cenaze törenine katılanlar arasında gerginlik yaşandı. Bu sırada "Altınova bizimdir, bizim kalacak" sloganları atıldı. İlçedeki son olaylar sırasında 20'ye yakın işyerinin tahrip edildiği bildiriliyor.

Özgür Ülke de kapatıldı
Alternatif ve Gelecek gazetelerinin kapatılmasının ardından, Özgür Ülke gazetesi de kapatıldı. Sadece iki gün yayınlanabilen gazetenin kapatılması, Meclis gündemine gelecek olan tezkereye karşı muhalif seslerin bastırılması olarak değerlendiriliyor.

30 Eylül'de yayın hayatına başlayan Özgür Ülke gazetesinin kapatılma gerekçesi oldukça ilginç. Sadece iki sayı çıkabilen gazetenin her iki sayısına da dava açan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, kapatmaya gerekçe olarak, "Anayasa Mahkemesi'nin köylerin milli güvenlik gerekçesiyle boşaltılamayacağına ilişkin kararının gazetede yayımlanması"nı gösterdi.

Kürtçe bayram kutlamak yasak
DTP'li Yüksekova Belediyesi, halkın bayramını kutlamak için, Cengiz Topel Caddesi'ne "Cejna we ya remezan&ecirc pîroz be Şeredaréya Gewevri" yazılı pankart astı. Yüksekova Kaymakamı Mehmet Ünal, Belediye Başkanı Salih Yıldız'ı arayarak, pankartı indirmesini istedi. Savcılığın bu yönde sözlü talimatı olduğunu bildiren Ünal, Kürtçe pankartın Belediyeler Kanunu'na aykırı olduğunu belirtti. Belediye Başkanı Yıldız'ın bu talimata uymayacağını söylemesi üzerine, bayramın ilk gününde bir grup polis gelip pankartı indirdi. Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, "ne yazık ki Kürtçe'ye tahammülsüzlük Yüksekova'da bir kez daha kendini gösterdi" dedi.

İlçede daha önce düzenlenen etkinlik ve eylemlerde, polisten izin alınarak Kürtçe pankart kullanılabilmişti.

Azadiya Welat çalışanına "varsayımsal" ceza
İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Azadiya Welat gazetesi çalışanı Abdulbesir Yapıcı'ya, "kişiliği suça yatkındır" kanaatiyle bir yıl ceza vererek, bir hukuk skandalına imza attı. Hakkında toplatma kararı olmayan ve her bayiden kolayca temin edilebilen Güncel ve Azadiya Welat gazetelerinin suç delili olduğunu savunan mahkeme, Yapıcı'nın gazeteleri dağıtımını yapamadan yakalanmış olmasını "suça teşebbüs" olarak değerlendirerek, cezada indirim yaptı. Yapıcı'nın kişiliğinin suça yatkın olduğu gibi ilginç bir saptamaya dayanan mahkemenin gerekçeli kararında, "sanığın kişiliği, niteliği ve bu tür suçların aşırı derecede artarak devam etmesi hususu da nazara alınarak, hükmün ertelenmesi halinde yeniden suç işleyeceği hususunda mahkememiz kanaat getirdiğinden, sanık hakkında 'örgüt propagandasına teşebbüs' suçundan ceza verilmesine ve bu cezanın ertelenmesine yer olmadığına karar verilmiştir" denildi.