Hayata Dönüş Katliamı sanıkları 'baskıdan kurtardıkları' için yargılanmamış!

Hayata Dönüş (Tufan) operasyonu nedeniyle 29 üst düzey jandarma hakkında takipsizlik kararı veren Savcı Demirel’in gerekçesi: "11 kişinin öldüğü Tufan planı mahkumların baskıdan kurtarılması amacıyla hazırlandı" oldu.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu müfettişlerinin raporu ile Hayata Dönüş operasyonu ile ilgili soruşturmayı savsakladığı gerekçesiyle ceza davası açılan savcı Ali İhsan Demirel’in, mahkumlara yönelik sert müdahale öngörerek ölümlerin önünü açan Tufan planına vahim gerekçelerle takipsizlik kararı verdiği ortaya çıktı.

Vatan gazetesinden Kemal Göktaş'ın haberine göre, F tipi cezaevlerine geçiş için düzenlenen ve 30 mahkum ile 2 erin hayatına mal olan Hayata Dönüş katliamı ile ilgili olarak 2011 yılında Tufan adı verilen bir belge ortaya çıkmıştı.

Dönemin Jandarma Bölge Komutanı olan ve bir süre önce hayatını kaybeden Tuğgeneral Engin Hoş’un imzasını taşıyan planın ortaya çıkmasının ardından avukatlar, planda adı geçen 29 üst düzey jandarma hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu soruşturma dosyası eski Eyüp ve halen İstanbul Cumhuriyet Savcısı olan Demirel’e verildi.

Demirel’in geçen Şubat ayında Tufan belgesinin ortaya çıkmasından sonra 29 üst düzey jandarma ile ilgili yapılan suç duyurusunda takipsizlik kararı verdiği anlaşıldı. Demirel, takipsizlik kararında, “Tufan planının soruşturma ve yargılamanın seyrini değiştirecek nitelikte bir delil olmadığı, kapsamının jandarma komutanlıklarından alınan cevabi yazılar ve soruşturma belgelerini doğrular nitelikte olduğu, operasyona katılacak olan görevlilerinin operasyonun amacı doğrultusunda tehdit ve baskı altında bulunan tutuklu ve hükümlülülerin daha fazla zarar görmeden kurtarılması, muhafaza altına alınmaları, başka ceza infaz kurumlarına sevkleri, operasyon sırasında ortaya çıkabilecek riskleri önleme konusundaki eğitimlerini amaçlayan, operasyon sırasında ortaya çıkabilecek riskleri, tehlikeleri bertaraf etmek için yasal zor kullanma ve silah kullanma yetkilerinin ortaya konulduğu” bir plan olduğunu ileri sürdü.

Demirel, “Şikayet edilenlerin görevleri, operasyonda verilen ve ifa edilen görev biçimleri de dikkate alındığında şikayet ve iddia edildiği şekilde suç işlemeye yönlendirme ve azmettirme niteliğinde değerlendirilmemiştir” ifadelerini kullandı.

6 devrimci yakılarak 5 devrimci silahla katledilmişti
F tipi cezaevlerine geçiş amacıyla yapılan “Hayata Dönüş” (Tufan) operasyonunda, toplam 20 cezaevinde 30 mahkum ve 2 asker öldü. Operasyondan sonra devam eden ölüm oruçlarında ise 122 kişi öldü. Operasyon sırasında Bayrampaşa Cezaevi’ndeki 5 kadın ve bir erkek mahkumun ölüm nedeni “yanma”, 5 erkek mahkumun ölüm nedeni ise “ateşli silah” olarak açıklanmıştı.