Hava Kuvvetleri’nde Suriye rahatsızlığı, Alevi subaylar tasfiye mi ediliyor?

Dün Suriye sınırına yakın bir bölgede düşen savaş uçağı, istihbarat toplamak amacıyla havalanmıştı. Uçağın Silahlı gruplara bilgi aktarılması için yapılan istihbarat uçuşlarının arttığı iddia ediliyor. Uygulamanın Alevi subaylar arasında rahatsızlık yarattığı, subayların bu nedenle fişlendiği öne sürülüyor.

soL gazetesinden Elif Örnek'in haberi şu şekilde:

Osmaniye’nin Amanoslar Bölgesi’nde önceki gün öğlen saatlerinde düşen ve pilotunun hayatını kaybettiği F-16 savaş uçağının, Suriye’ye istihbarat toplamaya gittiği iddia ediliyor. Jetin kalktığı Amasya’daki 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndaki 151’inci Tunç Filo, hava savunma sistemlerini tespit ve yok etmekle görevli tek filo. Verilen talimat üzerine önceki gün Suriye sınırına giden iki adet F-16/C tipi savaş uçağından birinin düşmesi üzerine, ikinci savaş uçağı durumu ve koordinatları bildirerek karargaha geri döndü.

Amasya’dan havalanan ve Suriye sınırına yakın bir bölgede henüz belirlenemeyen bir nedenle düşen F-16’yla ilgili hükümet kanadından herhangi bir açıklama yapılmaması da dikkat çekiyor. Genelkurmay Başkanlığı ise olayın meydana geldiği gün F-16’nın “görevde” olduğunu söylemekle yetinmişti.

Savaş uçakları giderlerinin son iki yılda yüksek oranda arttığını belirten diplomatik kaynak, bu rakamların kamouyu ile paylaşılması halinde durumun daha da net anlaşılabileceğini savundu.

İstihbarat uçuşları arttı
soL’a konuşan bir diplomatik kaynak, bölgede uzun bir süredir Suriye’ye dönük istihbarat uçuşları yapıldığını belirtiyor. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında da Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı RF F-4 tipi bir keşif uçağı Lazkiye kıyısında Suriye silahlı kuvvetleri tarafından düşürülmüş, AKP hükümeti uçağın nerede ve nasıl vurulduğu konusuna açıklık getirememişti.

Son dönemdeyse istihbarat amaçlı uçuşların, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti öncesinde, arttığı belirtiliyor. Savaş uçakları askeri bilgiler ve hava savunma sistemlerinin tespit edilmesi gibi görevlerin yanı sıra, AKP’nin desteklediği silahlı gruplara bilgi aktarılması için de bazı uçuşlar yapıyor. Savaş uçakları giderlerinin son iki yılda yüksek oranda arttığını belirten diplomatik kaynak, bu rakamların kamouyu ile paylaşılması halinde durumun daha da net anlaşılabileceğini savundu.

Suriye’ye dönük faaliyetlerinin artışının Hava Kuvvetleri’ne bağlı subaylar arasında da rahatsızlık yarattığı belirtiliyor

Alevi subaylar fişlendi
Bu arada Suriye’ye dönük faaliyetlerinin artışının Hava Kuvvetleri’ne bağlı subaylar arasında da rahatsızlık yarattığı belirtiliyor. Başbakan Erdoğan’ın, Suriye’de bir “Alevi diktatörlüğü” tablosu çizmesinin özellikle Alevi subaylar arasında huzursuzluğa yol açtığı ileri sürülüyor. Ortadoğu’da İslamcı gruplarla yakınlaşan AKP hükümetinin bu politikalarının Hava Kuvvetleri’ndeki subaylar tarafından eleştirilmeye başlanması üzerine, tıpkı Deniz Kuvvetleri’nde olduğu gibi Alevi subaylara dönük tasfiye operasyonu başlatıldığı iddia ediliyor.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, önceki gün yaptığı açıklamada, TSK’da 700’e yakın subay hakkında Alevi olmaları nedeniyle işlem yapıldığını ileri sürmüştü. Bir basın toplantısı düzenleyen Kart, tasfiye edilmek istenilen 800 kişinin 150’ye yakını hakkında ahlaki gerekçeler ve borçlanma ilişkileri 700’e yakın kişi hakkında ise Alevi olmaları nedeniyle işlem yapıldığını öne sürdü. Kart, tasfiye edilmek istenilen kişilere yasadışı yollarla elde edilen özel hayatlarıyla ilişkili görüntüler izletildiğini, bu yolla bu kişilerin emekliliğe veya istifaya zorlandığını belirtmişti. “Kamu personel yapılanmasında inançlar üzerinden ayrımcılık yapılmaktadır” diyen Kart, olayın münferit ya da kişisel olmadığını, özellikle belirli kadroların hedef seçildiğini savunmuş

Genelkurmay: Rapor kamuoyuyla paylaşılacak
Genelkurmay, kaza kırım incelemesi yapıldıktan sonra hazırlanacak raporun kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu. Kazada yaşamını yitiren Hava Pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy ve uçağın enkazının bulunabilmesi için köylülerin de dahil olduğu 4 bin kişi görev yaptı. Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, önceki gün gece saatlerinde uçağın pilotunun cenazesine ulaşıldığını açıkladı. Tek oğulları ölen baba Yunus ile anne Zübeyde Gümüşsoy’u ziyaret edenler arasında bulunan Aksaray İl Müftüsü Bekir Gülce, aileye Kuran verdi.