‘Hatay Valisi gidebilir’

IŞİD’in Hatay’ı geçiş üssü yapmasını gündeme getiren Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, görevden alınabilir. Sınırdaki duruma 3 yıldır göz yuman Lekesiz’in, AYM Başkanı Kılıç’la yakınlığına dikkat çekiliyor.

Emre Deveci - soL
Yabancı militanların kenti üst olarak kullandığını itiraf eden bir raporu İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği ortaya çıkan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınabilir. Raporun geçtiğimiz hafta Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Bugün gazetesinde yayımlanmasının ardından “görevden alınacak” söylentisi kentte yayılırken, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu da “tahminim bu yönde” dedi. Lekesiz’in söz konusu raporu tekzip etmediğini hatırlatan Ediboğlu, 3 yıldır cihatçılarla ilgili durumu belgeleriyle ortaya koymalarına rağmen iddiaları reddeden Lekesiz’in, şimdi böyle bir rapor hazırlamasının ilginç olduğunu dile getirdi.

soL’a konuşan Ediboğlu, önemli bir bilgiyi de paylaştı. Vali Lekesiz’in eşinin Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın çok yakın akrabası olduğunu belirten Hatay Milletvekili, bu yakınlığın söz konusu raporun yazılmasında etkisi olabileceğini dile getirdi.

Raporda neler vardı?
Mart ayında İçişleri Bakanlığı’na gönderilen söz konusu raporda, Suriye’de savaşan Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) isimli cihatçı örgütün kenti geçiş üssü olarak kullandığını belirten Vali Lekesiz, “ABD’nin 11 Eylül’den sonra izlediği politikayı biz de izleyelim ve yabancı mücahitlerin Suriye’ye illegal geçişini engelleyelim” diyor.

Raporda ayrıca, diğer illerden ve yabancı ülkelerden Hatay’a gelen militanların Reyhanlı ilçesinin Bükülmez, Kuşaklı, Beşaslan köyleri, Altınözü ilçesinin Hacıpaşa beldesi, Yayladağı ilçesinin ise Güveçci Köyü’nden sınır kaçakçıları vasıtasıyla, illegal olarak Suriye’ye geçiş yaptığı kaydedildi.

‘3 yıldır yardım ediyor’
IŞİD’in Türkiye’ye dönük saldırı planlarına dair duyum alındığı belirtilen raporda, ayrıca, 2014 yılı içinde gerçekleşen saldırı ve saldırı girişimlerinin de listesi yer aldı.

“Raporda yazılanların hepsi doğru. Çok eksik ama doğru” diyen Ediboğlu, cihatçı grupların kenti geçiş üssü olarak kullanmalarını 3 yıldır belgeleriyle Vali Lekesiz’e sunduklarını ancak hiç yanıt alamadıklarını belirtti. Valiler kararnamaesiyle Lekesiz’in görevden alınabileceği dedikoduları olduğunu söyleyen Ediboğlu, Lekesiz’in kesinlikle masum olmadığını, yaşanan durumdan birinci derecede sorumlu olduğunu, kentte iç savaş çıkartabilecek kışkırtmalarda sık sık bulunduğunu dile getirdi.