Hasip Kaplan'dan 4. Yargı Paketi yorumu: 'İçeridekileri çıkarmaz, dışarıdakileri içeri sokar'

BDP'nin hukukçu milletvekili Hasip Kaplan, bugün TBMM Başkanlığı'na sunulan 4. yargı paketinin "terör suçlaması" ile cezaevinde bulunan hiç kimsenin salıverilmesini getirmediğini, aksine tutuklu olmayanların hepsinin içeri girmesinin yolunu açtığını söyledi.

AA'nın haberine göre, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan kamuoyunda “4. yargı paketi” olarak bilinen ve Meclis Başkanlığı'na sunulan İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'yla ilgili bugün TBMM'de açıklamalarda bulundu. Kaplan, “Bunca reklamı yapılan bu paket boş. Boş olmaktan öte, daha da ağırlaştırıcı” dedi.

Tasarının düşünce özgürlüğü konusunda ağırlaştırıcı hükümler getirdiğini belirten Kaplan, Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. ve 7. maddelerine artırıcı yeni hükümler konulduğuna dikkati çekerek, “Örneğin artık puşi takarsanız da örgüt üyesi olarak ceza alacaksınız. Yüz kapama, amblem, resim, işaret, slogan, üniforma bütün bunlar yeni Terörle Mücadele Kanunu'na konulmuş. Kamuoyunu yanıltmanın, aldatmanın bir gereği yok” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye dayattığı bazı hususlara ilişkin düzenlemelerle yetinildiğini kaydeden Kaplan, “Eğer bu da reformsa, bu dehşet verici bir reformdur. Bu paket, bu sürece bu haliyle hiçbir katkı sağlamadığı gibi siyasetin tamamen yasaklanmasını getirecek yeni cezalar getiriyor. 'Silahlar sussun fikirler konuşsun' diyor Başbakan. Bu haliyle, fikirler silahların beş katı fazla ceza alıyor. Nasıl konuşulacak? Bunu gerçekten anlamak mümkün değil. Öz olarak, bu yasa gelirse içeride tutuklu olan tek bir kişi çıkmaz, aksine tutuklu olmayanların hepsinin içeri girmesinin yolu açılmış olur. Bir hukukçu gözüyle incelediğimde, böyle boş bir paketle karşılaşacağımızı tahmin etmiyordum. Bu konuda komisyonlarda çalışmamızı sürdüreceğiz” diye konuştu.