Haşim Kılıç'tan her yöne mesaj

Yüksek Mahkeme'nin 48. kuruluş yıldönümü vesilesiyle bir konuşma yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yargı reformu istedi. Kılıç devam etmekte olan yargı tartışmalarına ilişkin muğlak mesajlar vermeyi tercih etti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yüksek Mahkeme'nin 48. kuruluş yıldönümünde bir konuşma yaptı. Kılıç konuşmasında anayasa değişikliği ile hız kazanan yargı tartışmasının iki tarafına da mesaj verme kaygısındaydı. Kılıç, acil yargı reformu gerektiğini söyledi.

"Yargıyı ideolojik vesayet altında tutmak isteyenler, tarafsızlık ve bağımsızlıktan rahatsız olanlardır" diyen Kılıç, cezaevlerinde yatanların yarısından fazlasının tutuklu olduğunu söyledi. Kılıç, "Hukuk dünyası yargılanan kişilerin itibarı ve makamı ile ilgilenmez, ama uygulama bunu teyit etmiyor" dedi.

Kılıç, Yargıtay'ın yoğun bir iş yükü olduğunu, üksek yargı organlarına başvurunun yüksek olmasının sebebinin, ara kademelerin işlemiyor olması olduğunu söyledi ve "Acil bir yargı reformu gereklidir" dedi.

Yüksek yargıda seçimler gruplaşmaya neden oluyor
Kılıç, yüksek yargıda seçim telaşının olmadığı günlerin sayılı olduğunu, bunun zaman kaybına ve gruplaşmaya neden olduğunu söyledi.

Kılıç, "Yüksek yargıdaki seçim sisteminin objektif kriterlere göre yeniden düzenlenmesi gerekir. Kurullardaki görüşmeler gizli tutulmamalıdır. Toplumun yargıyı nasıl algıladığını yargı mensupları merak etmelidir. Yüksek yargıda görüşmeler kayda alınmalı, kamuoyuna açıklanmalıdır. Şeffaflık dönemi başlamalıdır" dedi.

YARSAV'ı mı kastetti?
Kılıç konusunda hakim ve savcıların örgütlenme hakkına da değindi. "Hakim ve savcıların örgütlenme hakkı yadırganamaz" diyen Kılıç "Örgütlenme özgürlüğünün bağımsızlık ve tarafsızlığı olumsuz etkilememesi gerekir" uyarısında bulundu.

Kılıç'ın bu uyarıyla YARSAV'ı kastetmiş olabileceği yorumu yapıldı.

"Anayasa değişikliği tepkisel düzenlemeler içermemeli"

Anayasa değişikliğine de değinen Kılıç, AKP'ye de yumuşak mesajlar gönderdi. Kılıç, "Yargıda yapılacak değişikliklerin tepkisel düşüncelere dayanmaması en büyük dileğimizdir. Anayasa değişikliği tepkisel düzenlemeler içermemeli, yeni bir bağımsızlık tartışması başlatmamalıdır" dedi.

"Anayasaların içeriği kadar yasalaşması da çoğulcu bir süreci yansıtmalıdır" ifadesini kullanan Kılıç, "Yaratılan siyasi gerilim birilierini taraf olmaya yöneltiyor" diyerek sürece ilişkin eleştirisini dile getirdi.
(soL-Haber Merkezi)